avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este termenul in care se poate contesta decizia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este termenul in care se poate contesta decizia de incetare a CIM prin acordul partilor in baza art 55 lit b C. muncii?

ITM Iasi obliga angajatorii sa precizeze in decizia de incetare a CIM prin acordul partilor termenul in care se poate contesta decizia de catre salariati. Am intrebat si eu ITM-ul care este acest termen si ce art de lege il prevede. Raspunsul a venit sec: '"Nu va bateti capul, e 30 de zile". Prin urmare, intreb: care este termenul si art. de lege care-l prevede?
Termenul de 30 de zile este pentru concedierea disciplinara. Termenul de 45 de zile este prevazut pentru masurile unilaterale de incetare a contractului individual de munca. Incetarea prin acordul partilor este o "masura" bilaterala. Instantele motiveaza faptul ca o decizie de incetare a CIM prin acordul partilor poate fi contestata in instanta in termen de 3 ani conform 268 alin 2 C. muncii....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 13 Noiembrie 2014
exoexo a scris:
Instantele motiveaza faptul ca o decizie de incetare a CIM prin acordul partilor poate fi contestata in instanta in termen de 3 ani conform 268 alin 2 C. muncii....

La o stricta interpretare acordul partilor nu se incadreaza prevederilor din alin.(1), deci cel putin teoretic ..este buna motivarea (desi ..si mie mi se pare exagerat 3 ani).
"Decizia de încetare a contractului individual de muncă emisă în temeiul art. 55 lit. b) C.muncii -poate fi contestată de salariat în justiţie, sub aspectul efectelor sale formale sau de conţinut, deoarece, legalitatea şi temeinicia unui asemenea act decizional sunt supuse controlului judecătoresc, în raport de dispoziţiile art. 283 alin. (l) lit.a) C. muncii, chiar dacă textul de lege nu se referă în mod expres la o asemenea decizie de încetare a contractului individual de muncă - prin acordul părţilor.
Comunicarea deciziei de încetare a contractului individual de muncă personal şi sub semnătura salariatului este obligatorie, în vederea verificării legaliăţii investirii instanţei competente cu soluţionarea contestaţiei, dovada acestui aspect fiind exclusiv în sarcina angajatorului". (C.A.Bucuresti, Decizia civilă nr. 2118R din 13 iunie 2006, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflictele de muncă şi asigurări sociale)
Instanta, respectiv CA Bucuresti, emite o decizie pur subiectiva si adauga la C. muncii. Aceasta decizie nu este izvor de drept si instituie pentru angajator obligatii in afara legii. Incetarea prin acordul partilor este un act bilateral si prin urmare angajatorul nu este obligat sa incheie decizia de incetare prin acordul partilor in forma scrisa.
Sunt de acord cu opinia lui Athanasiu, care fata de instante cunoaste legislatia muncii:
Incetarea contractului individual de muncă în temeiul art. 55 lit. "b" C. muncii nu este conditionata decat de realizarea acordului de vointa al partilor raportului juridic de munca in acest sens. Incetarea contractului prin acordul partilor la data convenita de acestea corespunde prevederilor Codului Civil potrivit carora conventiile legal facute se pot revoca prin consimtamantul mutual si reprezinta o aplicare a principiului libertatii muncii si a principiului simetriei actelor juridice.

Potrivit principiului simetriei formei actelor juridice, avand in vedere faptul ca incheierea contractului individual de munca este guvernata de principiul consensualismului, si in conformitate cu dispozitiile art. 8 alin. 1 Codul muncii, potrivit carora relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii, forma scrisa nu este o conditie de valabilitate a actului juridic prin care partile, de comun acord, pun capat contractului individual de munca. Constatarea intr-un inscris a exprimarii acordului de vointa al partilor in acest sens este utila ca mijloc de proba.


Art. 283 alin 1 lit a din vechiul cod al muncii, respectiv 268 alin. 1 lit a Noul C. al muncii, se refera strict la masuri unilaterale ale angajatorului si nu bilaterale.Acordul partilor nu poate fi niciodata o masura unilaterala a angajatorului.
Oricum o sa folosesc decizia CA Bucuresti in cazul in care vreun salariat isi va permite sa conteste decizia de incetare prin acordul partilor dupa 30 de zile de la comunicare :)))
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
exoexo, utilizator
Ceea ce ati postat ca titlu al acestui topic si opinia dlui proferor sunt diferite.

Una este contestatia si termenul de contestare si alta este cum se manifesta vointa partilor la incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun.
Nu sunt diferite ci in stransa legatura deoarece pornind de la teoria dl profesor ne dam seama ca angajatorul nu este obligat sa incheie in forma scrisa decizia de incetare a CIM prin acordul partilor. Dl profesor explica clar faptul ca incetarea prin acordul partilor nu este o masura unilaterala a angajatorului pentru ca acesta sa o comunice salariatului si cu atat mai mult nu poate fi contestata in termenul de 30 de zile prevazut de art. 268 alin 1 lit a C. muncii sau in 45 de zile conform Lg nr. 62/2011. Daca incetarea prin acordul partilor este un act bilateral atunci acesta nu poate fi contestat decat in in termenul de 3 ani conform 268 alin 2 C. muncii. Legatura intre opinia dl profesor si decizia instantei o facem noi....

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul unei decizii de incetare a contractului individual ... daliborca.nicolin daliborca.nicolin Buna ziua, In cazul unei decizii de incetare a contractului individual de munca, care este termenul legal privind contestarea deciziei : 30 zile de zile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o intrebare.... se poate desface un contract de ... Serena Barb Serena Barb Buna ziua! Am o intrebare.... se poate desface un contract de muncă printr-o ,,cerere verbala\" (care nu a existat) Cu alte cuvinte contractul de muncă a ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie suspendare cim maria-B maria-B Buna ziua! Spuneti-mi va rog, daca o decizie de suspendare a CIM poate fi contestata după trecerea termenului de 30 de zlie de la emiterea acesteia, si ... (vezi toată discuția)