avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintarea minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintarea minorului

buna seara,am 23 de ani si sunt o tanara mamica dezorientata,dar sa incep cu inceputul...am avut o relatie de 3 luni cu un baiat,ne-am despartit,iar
In luna a patra am constatat ca sunt insarcinata,l-am informat si mi-a spus ca el nu doreste copilul.Eu nu am renuntat la ideea de a fi mama si am lasat sarcina sa decurga.Pe timpul sarcinii el nu s-a interesat nici de mine nici de copil.Am nascut,am trecut copilul pe numele meu,si a aflat si el ca am nascut,iar acum vrea el minorul.Intrebarea mea este,daca exista vreo sansa ca minorul(in varsta de o luna) sa ii fie incredintat.Astept un raspuns cat mai curand,va multumesc
Cel mai recent răspuns: el3na23 , utilizator 21:16, 9 Noiembrie 2014
Are sanse sa castige in instanta dreptul la o custodie comuna pentru ca este tatal biologic. Eu zic sa-l informati ca va avea de platit pensie alimentara. :D
Deocamdata nu are nici un drept. Inca nu este "tatal" micutului, dvs sunteti o mamica singura. Mai intii ar trebui un altfel de proces, pina la cel de custodie.
daca doriti sa dovediti ca fostul concubin este tatal minorului, puteti formula o actiune de stabilire a paternitatii. ulterior se poate formula o actiune de exercitare a autoritatii parintesti cu stabilirea domiciliului minorului la unul din parinti si obligarea celuilalt parinte la plata unei pensii de intretinere a minorului. momentan presupusul tata nu are niciun drept asupra copilului.
Asa este, ca pasi de urmat din partea tatalui. Doamna a recunoscut insa ca nu are dubii privind paternitatea. Privind lucrurile dpdv al finalitatii lor, un tata biologic (recunoscut de mama sau de instanta nu conteaza) are dreptul sa-si vada copilul si chiar sa participe la luarea deciziilor care-l privesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In primul rand doamna, daca tatal nu a dat declaratia de recunoastere a copilului din afara casatoriei, in momentul de fata, tatal este necunoscut.
Astfel ca tatal trebuie ca mai intai sa aiba calitatea de a cere custodie comuna pentru prunc, adica sa recunoasca minorul.
In alta ordine de idei, chiar daca tatal recunoaste minorul si cere in instanta custodie unica sau comuna (parinte rezident), avand in vedere varsta copilului nu are sanse sa o abtina.
Regula privind incredintarea copilului este cea a custodiei comune si numai in cazuri exceptionale se acorda cea unica (exceptia).
Personal, cred ca doreste sa reluati relatia si poate din acest motiv incearca sa va intimideze cu incredintarea pruncului.

Alte discuții în legătură

Paternitate oana1234 oana1234 buna! ma intereseaza cum trebuie sa procedez in momentul in care intentez un proces de paternitate ,de asemenea daca este posibil ca copilul sa poarte numele ... (vezi toată discuția)
Prezentare la divort g_abryela g_abryela Buna ziua.Am si eu cateva intrebari.Cererea de divort s-a depus de comun acord, avem termenul pe 19 ianuarie si tocmai m-a anuntat ca atunci nu se afla in ... (vezi toată discuția)
Custodie , va rog ajutati-ma! gabrygy gabrygy am un baietel de doi ani. este rezultatul uneii relatii de cateva luni. m-am despartit de tatal copilului cand eram insarcinata in doua luni, pt ca m-a lovit. ... (vezi toată discuția)