avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate

buna! ma intereseaza cum trebuie sa procedez in momentul in care intentez un proces de paternitate ,de asemenea daca este posibil ca copilul sa poarte numele ambolor parinti fara ca acestia sa fie casatoriti si daca tatal va avea dreptul sa ceara dreptul de a lua copilul fie pt.vacante si in ce condtitii are dreptul sa ceara custodia .este posibil ca tatal sa aiba acest drept avand in vedere ca il va recunoaste obligat de lege ci nu din proprie initiatia?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:49, 5 Aprilie 2010
copilul v-a purta un singur nume indiferent ca va fi al mamei sau al tatalui , da tatal va putea s-a ceara chiar custodia copilului , dar macar drept de vizita tot va avea
nici dvs si nici o instanta nu-i va lua acest drept al copilului in primul rand de a avea un tata
Bineinteles ca tatal va putea solicita instantei incredintarea copilului,iar in cazul in care copilul va fi incredintat spre crestere si educare mamei,tatal va putea cere stabilirea unui program de vizita.
Ideal, daca e posibil, ar fi bine sa ganditi ce este mai bine pentru copil si nu cum ar reactiona tatal acestuia intr-o situatie sau alta.
Insa, avand in vedere ca relatia e conflictuala inca de la inceput si nu a recunoscut copilul de buna-voie, m-as mira ca ulterior , sa il iubeasca pe acesa subit si sa mai si ceara custodia acestuia!:stunned:
Nici pe pensia de intretinere pe care o va acorda instanta sa nu sperati prea mult.......:(
Mai inainte de toate trebuie sa stiti ca in cazul in care tatal minorului nu este de de acord cu actiunea de stabilire paternitate si contesta ca ar fi tatal copilului dvs., va trebui sa efectuati in cadrul acestei actiuni analize si teste care sunt costisitoare din punct de vedere financiar, iar acestea cad in sarcina de plata a dvs.
Am facut aceasta precizare pentru ca legea nu-l obliga prezumtivul tata sa recunoasca copilul ci dvs.trebuie sa dovediti prin probe ca acesta este tatal minorului.
De asemenea trebuie sa solicitati tot pe cale judecatoreasca ca instanta sa dispuna incredintarea minorului catre dvs si sa stabileasca totodata si o pensie de intretinere in favoarea minorului, bineinteles daca se stabileste ca paratul este tatal minorului.
In ceea ce priveste numele minorului se poate solicita instantei sa incuviinteze ca acesta sa poarte numele tatalui chiar daca nu sunteti casatoriti.
In ceea ce privesc drepturile tatalui minorului, acesta de asemenea poate solicita incredintarea acestuia si stabilirea unui program de vizita.
Pentru toate acestea apreciez insa ca este necesara asistenta juridica a unui avocat pentru ca iata sunt in discutie mai multe aspecte in care trebuie sa primiti consiliere tocmai pentru a apara in primul rand drepturile si interesele minorului.
oana1234 a scris:
ma intereseaza cum trebuie sa procedez in momentul in care intentez un proces de paternitate ,de asemenea daca este posibil ca copilul sa poarte numele ambolor parinti fara ca acestia sa fie casatoriti si daca tatal va avea dreptul sa ceara dreptul de a lua copilul fie pt.vacante si in ce condtitii are dreptul sa ceara custodia .este posibil ca tatal sa aiba acest drept avand in vedere ca il va recunoaste obligat de lege ci nu din proprie initiatia?

1. Angajati un avocat pentru a va asista in procesul de stabilire a paternitatii copilului dv. deoarece probele ce vor fi administrate trebuie sa conduca indubitabil la stabilirea paternitatii copilului in persoana prezumtivului tata.
De dv. depinde daca veti solicita, prin actiune, ca minorul sa poarte numele tatalui.
2. Daca, in urma procesului de stabilire a paternitatii copilului actiunea va fi admisa, certificatul de nastere al minorului va fi modificat in sensul ca in locul liniutei din dreptul numelui tatalui va aparea numele tatalui biologic, respectiv al paratului.
3. In cadrul actiunii, se va efectua testul de paternitate la Mina Minovici, test ale carui costuri va trebui sa le suportati, si acestea nu sunt deloc neglijabile.
4. Paratul nu poate obtine dreptul de vizita al minorului decat daca o cere, si NUMAI dupa ce se stabileste prin hotarare irevocabila ca este tatal minorului. Acest drept nu i sea corda din oficiu, ci numai in conditiile precizate anterior.
5. Tatal biologic poate obtine incredintarea minorului NUMAI dupa ce va fi stabilit irevocabil ca tata al minorului si NUMAI daca dovedeste ca are conditii mai bune de crestere, educare fata de mama si ca aceasta nu se ingrijeste de copil, nu are o locuinta etc. si ca, astfel, interesul superior al copilului este mai bine ocrotit prin aceasta masura. Vor fi efectuate in acest caz, anchete sociale.
Va recomand calduros sa angajati un avocat care va va explica pe larg toate aceste demersuri si consecintele acestora.
Succes! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de paternitate erish erish Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului crissniko crissniko Salut , urmeza sa am un copil dintr-o relatie cu un cetatean italian.Numai suntem impreuna ,nici casatoriti legal nu am fost .eu am preferat sa vin sa nasc in ... (vezi toată discuția)
Copil din afara casatoriei .. lore00 lore00 am si eu o problema, sunt necasatorita, si o sa am un copil curand , as dori sa stiu cum este mai bine sa fac legal ca acest copil sa ramana al meu , ? daca ... (vezi toată discuția)