oana1234 a scris:
ma intereseaza cum trebuie sa procedez in momentul in care intentez un proces de paternitate ,de asemenea daca este posibil ca copilul sa poarte numele ambolor parinti fara ca acestia sa fie casatoriti si daca tatal va avea dreptul sa ceara dreptul de a lua copilul fie pt.vacante si in ce condtitii are dreptul sa ceara custodia .este posibil ca tatal sa aiba acest drept avand in vedere ca il va recunoaste obligat de lege ci nu din proprie initiatia?
1. Angajati un avocat pentru a va asista in procesul de stabilire a paternitatii copilului dv. deoarece probele ce vor fi administrate trebuie sa conduca indubitabil la stabilirea paternitatii copilului in persoana prezumtivului tata.
De dv. depinde daca veti solicita, prin actiune, ca minorul sa poarte numele tatalui.
2. Daca, in urma procesului de stabilire a paternitatii copilului actiunea va fi admisa, certificatul de nastere al minorului va fi modificat in sensul ca in locul liniutei din dreptul numelui tatalui va aparea numele tatalui biologic, respectiv al paratului.
3. In cadrul actiunii, se va efectua testul de paternitate la Mina Minovici, test ale carui costuri va trebui sa le suportati, si acestea nu sunt deloc neglijabile.
4. Paratul nu poate obtine dreptul de vizita al minorului decat daca o cere, si NUMAI dupa ce se stabileste prin hotarare irevocabila ca este tatal minorului. Acest drept nu i sea corda din oficiu, ci numai in conditiile precizate anterior.
5. Tatal biologic poate obtine incredintarea minorului NUMAI dupa ce va fi stabilit irevocabil ca tata al minorului si NUMAI daca dovedeste ca are conditii mai bune de crestere, educare fata de mama si ca aceasta nu se ingrijeste de copil, nu are o locuinta etc. si ca, astfel, interesul superior al copilului este mai bine ocrotit prin aceasta masura. Vor fi efectuate in acest caz, anchete sociale.
Va recomand calduros sa angajati un avocat care va va explica pe larg toate aceste demersuri si consecintele acestora.
Succes! ;)