avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile copilului

Salut , urmeza sa am un copil dintr-o relatie cu un cetatean italian.Numai suntem impreuna ,nici casatoriti legal nu am fost .eu am preferat sa vin sa nasc in romania ,relatia noastra nu a mers....m-ar interesa ce drepturi ar avea copilul meu in caz de intretinere din partea tatalui... si ce drepturi ar avea el asupra copilului ,imi este frica sa nu imi poate lua copilul .pe el nu il intereseaza intretinerea copilului ... asta in caz de eu as decide sa il dau in judecata ,ce drepturi as avea ???
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:18, 8 Martie 2010
Inainte de drepturi trebuie sa stabiliti filiati copilului fata de tata.Motiv pentru care primul pas va fi stabilirea paternitatii.Al doilea pas incredintarea minorului spre crestere si educare , catre dvs, si obligarea tatalui la pensiei de intretinere pt minor.
Doamna,
Incercati sa luati lucrurile pe etape. Inteleg ca nu sunteti casatorita cu tatal copilului si deci daca in momentul in care va veti prezenta la Starea civila pentru obtinerea certificatului de nastere tatal nu este si el prezent atunci copilul va purta numele dvs. de familie si la rubrica tata va avea o liniuta. De aici urmeaza etapa a doua care consta in a vedea daca tatal copilului il va recunoaste de buna voie (prin intermediul unei declaratii) sau intentati un proces in acest sens pentru a fi obligat sa il recunoasca. Identificandu-se clar cine e tatal copilului e posibil sa cereti pentru el pensie alimentara. Exista de asemenea si o procedura (neobligatorie) pe care o puteti face adica cea de solicitare ca instanta sa va incredinteze dvs. minorul (o decizie a tribunalului in acest sens va poate permite sa calatoriti in strainatate cu minorul fara sa fie nevoie de acordul tatalui la frontiera). Si tatal are dreptul ca si dvs. sa solicite incredintarea minorului dar e putin probabil sa i se acorde castig de cauza daca dvs. aveti toate conditiile pentru crestere si educare (mama e, in general, favorizata de instanta daca nu exista motive contrare in acest sens). Succes si nastere usoara!
ok ...am inteles ..dar el nu isi doreste recunosterea copilului.. eu cum ar trebui sa procedez in acest caz??? nu imi doresc sa il recunosca ..ma intereseaza in caz de eu l-as da in judecata ,ce drepturi ar avea copilul.multumesc
Daca tatal biologic al copilului nu doreste sa-si recunoasca de buna voie fiul, atunci trebuie sa introduceti o actiune in instanta pentru stabilirea paternitatii copilului in care il veti chema in judecata pe tatal biologic. Pentru aceasta trebuie sa cunoasteti adresa sa execat din strainatate pentru a fi legal citat.
Dupa ce obtineti o hotarare irevocabila prin care s-a stabilit ca tatal copilului dv. este paratul, cu aceasta mergeti la Primarie - Serviciul de stare civila si solicitati inscrierea numelui tatalui in certificatul de nastere al acestuia in locul liniutei.
Din momentul in care copilului i-a fost recunoscuta filiatia fata de tata, acesta are dreptul la pensie de intretinere din partea acestuia iar, in cazul decesului tatalui sau, va avea drept de mostenire al acestuia, alaturi de ceilalti descendenti ai tatalui.
Alte drepturi ale copilului recunoscut de tata in afara de dreptul la pensie de intretinere si dreptul de a-l mosteni, nu vad acum. ;)
multumes pt raspuns ,am inteles dar am o alta problema ...nu as dori ca el dupa sa poata avea o portita sa imi poata lua copilul ,chiar daca eu dovedesc ca sunt in masura si indeplinesc toate conditiile pt copil. asta ma intreseaza cel mai mult in afara de tot ,sa nu poata un maine sa imi ia copilul

Alte discuții în legătură

Paternitate oana1234 oana1234 buna! ma intereseaza cum trebuie sa procedez in momentul in care intentez un proces de paternitate ,de asemenea daca este posibil ca copilul sa poarte numele ... (vezi toată discuția)
Copil din afara casatoriei .. lore00 lore00 am si eu o problema, sunt necasatorita, si o sa am un copil curand , as dori sa stiu cum este mai bine sa fac legal ca acest copil sa ramana al meu , ? daca ... (vezi toată discuția)
Am rămas gravidă cât soțul era în penitenciar, dar după ce a ieșit a recunoscut că m-a folosit. vreau să divorțez și să am doar eu drepturi asupra copilului, cum să fac? ValyTat ValyTat Buna ziua! Am cunoscut un băiat innchis l-am așteptat 3 ani de zile intre timp ne am cununat acolo în penitenciar odată ieșit mi a recunoscut că doar sa ... (vezi toată discuția)