avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil din afara casatoriei ..
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil din afara casatoriei ..

am si eu o problema, sunt necasatorita, si o sa am un copil curand , as dori sa stiu cum este mai bine sa fac legal ca acest copil sa ramana al meu , ? daca tatal il recunoaste si isi trece numele in certificatul copilului, insa copilul va fi inregistrat pe numele meu , tatal va avea vreun drept asupra lui daca nu isi cere dreptul legal? adica sa nu mai merg in instanta pt custodie totala , nu cer pensie , insa nu il las pe tata sa il vada, copilul va fi al meu? sau voi avea nevoie de procura cind voi calatori cu el? sau cum ar fi mai bine? sa merg sa obtin legal custodia copilului rezultat in afara casatoriei, si sa nu cer pensie de la tata ? as dori sa nu depind de tata si nici sa ma viziteze prea des, oricum lui nu i pasa de noi, dar nu poti stii ce i vine sa imi tulnbure linistea, cum dsa fac sa raman cu copilul numai al meu, ? daca va purta numele meu insa va fi si tatal trecut in certificat , ce se poate intimpla? va multumesc pt un eventual raspuns...
Cel mai recent răspuns: dd21 , utilizator 17:43, 15 Noiembrie 2011
Tatal trebuie sa vina cu dvs cand faceti certificatul de nastere pentru a-l recunoaste. Daca nu va face acest lucru nu va avea nici un drept asupra copilului, dar, va putea face oricand mai tarziu recunoasterea.
Daca il recunoaste, dupa ce aveti certificatul, deschideti proces pentru incredintarea copilului. Avand hotararea definitiva de incredintare nu mai aveti nevoie de acordul lui pentru a calatori in statele comunitare de exemplu. Pentru alte state depinde de legislatia specifica. Odata cu incredintarea dvs puteti solicita si pensie alimentara, care este un drept al copilului, de care poate ar fi bine sa nu il lipsiti, puteti pune banii intr-un cont daca nu aveti acum nevoie de ei. Dar si tatal poate cere program de vizitare, acum sau mai tarziu, la varsta asa mica acesta va fi cu siguranta la domiciliul dvs., mai tarziu depinde de circumstante. Programul de vizitare si plata pensiei alimentare nu au nici o legatura, deci nu va ganditi ca daca dvs. nu cereti pensie nici el nu va avea drept de vizita. Asupra numelui va trebui sa cadeti de acord, dar atat timp cat tatal este trecut in certificat, drepturile lui nu depind de numele pe care il poarta copilul.
Cel mai simplu este ca dupa nastere cu certificatul constatator al nasterii sa mearga la Primarie cineva din familia dumneavoastra sau dumneavoastra personal -asta daca vi se permite sa iesiti din maternitate-si pe certificatul de nastere sa trageti linie la numele tatalui sau se scrie necunoscut ,nu stiu exact termenul ,si in acest fel bebelusul va purta numele dumneavoastra de familie si tatal nu are nici un drept asupra sa; in cazul in care tatal apare cu nume ,prenume pe certificat chiar daca micutul ramane pe numele dumneavoastra de familie tatal are drepturi normale ca orice alt parinte ,mai precis egale cu ale dumneavoastra si desigur la fiecare iesire din tara aveti nevoie de procura notariala cu acordul dansului de a parasi tara cu copilasul ,in plus atata timp cat este pe teritoriul tarii poate sta cu cel mic ori de cate ori doreste asta desigur daca nu sunt alte reglementari legale.Sa avet in vedere ca si daca nu treceti numele tatalui pe certificatul de nastere acesta poate cere teste de paternitate si atunci lucrurile se schimba.
Bafta multa si nastere usoara,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
am si eu o problema, sunt necasatorita, si o sa am un copil curand , as dori sa stiu cum este mai bine sa fac legal ca acest copil sa ramana al meu , ? daca tatal il recunoaste si isi trece numele in certificatul copilului, insa copilul va fi inregistrat pe numele meu , tatal va avea vreun drept asupra lui daca nu isi cere dreptul legal?


Recunoasterea(care poate opera orisicand) conduce la dobandirea de drepturi si obligatii parentale , aceleasi ca ale unui copil nascut in cadrul casatoriei.

Odata recunoscut, tatal poate fi obligat la plata pensiei de intretinere.(iata un avantaj , filiatia fata de tata e deja stabilita , asa incat nu va fi necesar un proces in vederea precizarii acesteia )

Odata incredintat dumneavoastra , spre crestere si educare , instanta de judecata , chiar daca nu exista vreun capat accesoriu al cererii de chemare in judecata cu privire la pensia de intretinere , se va pronunta si asupra cuantumului acesteia , in mod obligatoriu.
Cea mai avantajoasa , din toate punctele de vedere , e solutia recunoasterii de catre tata a copilului , si , ulterior , va veti adresa instantei de judecata in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul , in vederea incredintarii copilului , si a stabilirii plafonului pensiei de intretinere , care poate atinge acea limita maxima prevazuta de lege de 1/4 din veniturile ce prezinta o durabilitate in timp , o continuitate , obtinute de catre fostul concubin.

In acest mod , relatia dintre tata si fiu , va fi stabilita , cel putin din punct de vedere material , iar daca acesta isi va exprima punctul de vedere de a exista un program de vizita , instanta de judecata , probabil , il va incuviinta .
Insa legatura dintre tata si fiu e una benefica , in ceea ce priveste dezvoltarea , evolutia acestuia , lipsa tatalui cauzand , in plac psihologic , mari carente.

Succes.
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca spuneti ca tatal biologic al copilului nu doreste sa se implice in vreun fel in cresterea si educarea copilului pe care urmeaza a-l avea, iar dv. nu doriti sa va "deranjeze" pe viitor in vreun fel, si eu va sugerez a declara la Starea civila ca tatal este necunoscut, astfel in locul sau in CN al copilului va aparea o liniuta.
Astfel, puteti sa cresteti copilul cum doriti, fara implicarea in vreun fel al tatalui biologic daca acesta nu-l recunoaste printr-o simpla declaratie la Ofiterul de Stare Civila.
Daca tatal biologic il recunoaste si va fi inscris numele sau ca tata al minorului, din acel moment are toate drepturile si obligatiile recunoscute de lege: dreotul de a solicita sa-i fie incredintat sau dreptul la un program de vizitare, obligatia de a plati pensie de intretinere in favoarea minorului etc. Daca nu-si va indeplini aceasta obligatie de buna voie, trebuie sa introduceti o actiune in instanta.
Inainte de a lua o decizie cu privire la inscrierea in CN a tatalui biologic, va rog sa nu fiti egoista si sa ganditi in viitor: ce va spune copilul dv. cand va vedea ca in locul numelui tatalui apare o liniuta? Ce parere isi va face despre dv.? Va va condamna ca nu i-ati dat o sansa tatalui biologic de a-l cunoaste si invers. Orice copil are dreptul de a-si cunoaste parintii! Puneti-va in locul copilului si luati cea mai buna solutie urmarind interesul major al acestuia.
Eu as proceda astfel: as merge cu tatal copilului si am declara ca el este tatal copilului nascut de mine, urmand a fi trecut in CN. Daca, ulterior, acesta nu doreste sa-l vada, nu doreste sa plateasca pensie de intretinere, este altceva...ramane la latitudinea dv. de a actiona sau nu, dar nu-l privati pe copil de dreptul de a-si cunoaste tatal...;)
multumesc mult , si as mai avea o intrebare, daca tatal va cere drept de vizita , il poate propune el? adica poate sa ceara sa il viziteze saptamanal? sau exista ceva standard?

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil - amiabil SandraM SandraM Buna ziua, Am un copil de 5 ani in al carui certificat de nastere nu figureaza tatal. Vreau sa iau in calcul posibilitatea ca tatal sau sa il ... (vezi toată discuția)
Paternitate oana1234 oana1234 buna! ma intereseaza cum trebuie sa procedez in momentul in care intentez un proces de paternitate ,de asemenea daca este posibil ca copilul sa poarte numele ... (vezi toată discuția)
Liniuta la tata Ionela1511 Ionela1511 Copilul meu are 3 ani jumatate.In certificat e liniuta la tata ,Acesta spune ca o sa isi ceara drepturile in instanta asupra lui si ca sunf obligata daca e ... (vezi toată discuția)