avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere copil - amiabil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere copil - amiabil

Buna ziua,
Am un copil de 5 ani in al carui certificat de nastere nu figureaza tatal.
Vreau sa iau in calcul posibilitatea ca tatal sau sa il "recunoasca", in sensul in care sa figureze cu numele in certificatul de nastere al copilului.
NU vreau insa sa schimb numele copilului si nici ca, legal, sa decurga prin aceasta obligatii si nici drepturi ale tatalui asupra copilului meu.
Nu vreau sa am nevoie pe viitor de procuri, acorduri, etc din partea tatalui in ceea ce il priveste pe copil. Nu solicit pensie alimentara. Pe scurt, vreau ca totul sa decurga administrativ ca si pana acum, doar linia din CN sa fie inlocuita cu numele tatalui.
Am rugamintea sa ma sprijiniti cu urmatoarele raspunsuri:
1. Este posibil acest lucru, exact in forma specificata?
2. In caz afirmativ, ce pasi trebuie sa parcurg?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: SandraM , utilizator 09:35, 1 August 2013
Odata ce minorul este recunoscut de tatal biologic, acesta fireste va avea si drepturile care decurg din asumarea acestei calitati. In aceasta calitate tatal va avea posibilitatea de a solicita in instanta custodie comuna ori nu va dori sa se implice in cresterea si educarea minorului astfel ca nu va face nici un demers in acest sens.
Trebuie sa va ganditi bine daca complectarea acelei linii din CN, compenseaza actualul neajuns, ori pe viitor va poate da batai de cap. Pe de alta parte, odata recunoscut, minorul isi va mosteni tatal in caz de deces, alaturi de alti descendenti si sotia suprevietuitoare si trebuie sa va ganditi si la acest aspect cand veti lua hotararea de a il priva de aceasta.
Decat un nume in certificat , ori un tata, ori deloc.
Ce doriti dvs nu-i posibil, mai asteptati ceva vreme, vedeti cum decurg lucrurile intre parinte si copil.
Birou_de_Mediator a scris:

...............................................................................
Pe de alta parte, odata recunoscut, minorul isi va mosteni tatal in caz de deces, alaturi de alti descendenti si sotia suprevietuitoare si trebuie sa va ganditi si la acest aspect cand veti lua hotararea de a il priva de aceasta.


Daca tatal copilului moare puteti cere recunoasterea dupa ce moare si copilul nu pierde dreptul la mostenire.
Va legati la cap fara sa va doara. Nici eu nu am cerut nimic, si in schimb am primit un proces lung de 3 ani si o custodie comuna. Nu pot sa ies cu copilul din tara fara acordul lui si are drept de vizita. Ar trebuie sa va ganditi bine la ce va foloseste acel nume in certificat si daca va mai doriti liniste pana la majoratul copilului. Acum poate nu vrea nimic, dar nu se stie peste cateva luni.....

Recunoasterea copilului poate fi voluntara si poate opera oricand, printr-o declaratie notariala sau printr-o declaratie data la Starea Civila.( recunoasterea poate fi facuta chiar prin testament).

In cazul in care va loviti de refuzul vehement al tatalui, adresati-va instantei de judecata, in vederea stabilirii filiatiei fata de tata, a copilului din afara casatoriei.

Instanta de judecata va dispune exercitarea autoritatii parintesti de catre dumneavoastra.

Locuinta copilului va fi stabilita la dumneavoastra.

Fiind exercitata autoritatea parinteasca in acest mod, nu veti avea nevoie de acordul de vointa al tatalui, pentru luarea deciziilor majore din viata copilului , intrucat acesta a fost absent din viata de familie .( deciziile majore reprezentand parasirea tarii, inscrierea la diverse intitutii de invatamant, efectuarea unor investigatii medicale , cat si a unor inteventii chirurgicale , derularea de catre copil a unor activitati educationale ).


Pensia de intretinere va fi raportata la venitul net realizat, sau la salariul minim pe economia nationala, daca nu este prestata nicio activitate remunerata.

Dreptul la pensie de intretinere este stabilit de catre instanta de judecata si din oficiu, fara a exista o cerere a dumneavoastra in acest sens.

Este dreptul copilului sa primeasca suma de bani cu titlu de pensie de intretinere, drept ce nu poate fi ingradit de intelegerea partilor , consfintita intr-o tranzactie ( actul de dispozitie fiind lovit de nulitate absoluta ).


Succes.




Alte discuții în legătură

Copil din afara casatoriei .. lore00 lore00 am si eu o problema, sunt necasatorita, si o sa am un copil curand , as dori sa stiu cum este mai bine sa fac legal ca acest copil sa ramana al meu , ? daca ... (vezi toată discuția)
Copil rezultat din concubinaj, neclaritate Christinne2013 Christinne2013 Buna seara, In urma unui concubinaj desfasurat pe perioada a noua luni a rezultat un copil, in varsta de doua luni actualmente. Tatal, pe toata perioada ... (vezi toată discuția)
Buna, as avea si eu o nelamurire am un baiat dintr-o relatie si acuma vrea sa il dau pe tatal copilului in judecata pe test de paternitate... anisca anisca intrebarea mea ar fi daca as putea obtine custodia exsclusiva tin sa mentionez ca copilul are 5 ani si nu l-a cautat deloc pana acuma.L-am dat in judecata in ... (vezi toată discuția)