gicu13 a scris:
aveți amabilitatea de a ne explica și nouă cum un coproprietar trebuie să facă succesiune pentru a putea dispune de bunul său?
:) Am 1/4 (sunt coproprietar) din ...pielea ursului dobandită
prin succesiune de la mam-mare. O vând (act de dispozitie) ieftin ca braga. Ba, v-o dau si pe gratis (donaţie/act de dispoziţie). Nu credeţi că ar trebui să vă prezint si un
certificat de mostenitor după mam-mare (actul final al dezbaterii succesorale) ca să fac dovada că
AM ceea ce zic că aş avea de dat!?
În cazul expus mai sus de
miroslavpodavka ...
pare că există deja certificatul de moştenitor cu cotele menţionate (asta pentru că vreau eu să mi se pară, câtâ vreme n-am nimic de cumpărat de la dumnealor, altminteri sigur nu m-as lua după păreri).
Dacă există deja ceriticatul de moştenitor, atunci solicitati repejor
partajul. Aveti o cota majoritară şi sansa de a obţine atribuirea intregului imobil (mai ales că celuilalt moştenior/coproprietar nu prea pare că i-ar trebui, de vreme ce se gândeşte cum să facă să scape de ce are). Ca urmare a atribuirii imobilului veţi avea de plătit o sultă către celălalt coproprietar (corespunzătoare valoric cotei lui de 1/4).
Dacă nu există certificatul de mostenitor (nu a fost dezbătută succesiunea) ...discuţia ar putea fi mai lungă (când a murit cel despre a carui succesiune e vorba? cine şi ce fel de acte de opţiune succesorală a făcut? în ce termen? ...) Dar şi in acest caz ar trebui să promovati la fel de repejor o acţiune ...2 in 1 (şi dezbaterea succesiunii şi partajul).
Asta daca nu cumva ...dorinţa lui de-a da pe gratis n-o fi cumva vreo "tehnică" de negociere pentru o sulta mai măricică de la dvs. Dar n-am um să ma prind din ...4 rânduri şi din păcate oamenii caută public răspunsuri alba-negra, când dreptul comportă o mulţime de nuanţe de gri.