avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la cota parte din proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la cota parte din proprietate

Am si eu o mare nelamurire . Pe scurt suntem doi propritari ai unui imobil dobandit prin mostenire in cote parti , eu 3/4 iar celalalt proprietar 1/4 . Proprietarul cu cota de 1/4 vrea sa renunte la partea lui in favoarea statului sau a primariei . Este posibil . Si ce solutii as avea eu .
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gicu13 , utilizator 04:30, 14 Noiembrie 2014
coproprietarul ce detine 1/4 nu poate renunta in favoarea statului in primul rand va trebui in cadrul succesiunii sa accepte cota de 1/4 iar dupa ce devine proprietar poate dona statului cota sa. Dar oare statul sau primaria accepta o donatie de 1/4 dintr-un imobil????
Este dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu bunul sau propriu. Nu am reprezentarea imobilului, dar nu cred ca va vrea cineva sa locuiasca cu dvs, la un moment dat. Veti face iesire din indiviziune, cu atribuirea bunului catre dvs, si veti plati o sulta. Asta ar trebui sa faceti de pe acum, daca va lasa constiinta (macar stiti cu cine va judecati).
Consilier_Juridic_Arad a scris:

coproprietarul ce detine 1/4 nu poate renunta in favoarea statului in primul rand va trebui in cadrul succesiunii sa accepte cota de 1/4 iar dupa ce devine proprietar poate dona statului cota sa. Dar oare statul sau primaria accepta o donatie de 1/4 dintr-un imobil????

aveți amabilitatea de a ne explica și nouă cum un coproprietar trebuie să facă succesiune pentru a putea dispune de bunul său?

gicu13 a scris:

aveți amabilitatea de a ne explica și nouă cum un coproprietar trebuie să facă succesiune pentru a putea dispune de bunul său?

:) Am 1/4 (sunt coproprietar) din ...pielea ursului dobandită prin succesiune de la mam-mare. O vând (act de dispozitie) ieftin ca braga. Ba, v-o dau si pe gratis (donaţie/act de dispoziţie). Nu credeţi că ar trebui să vă prezint si un certificat de mostenitor după mam-mare (actul final al dezbaterii succesorale) ca să fac dovada că AM ceea ce zic că aş avea de dat!?

În cazul expus mai sus de miroslavpodavka ...pare că există deja certificatul de moştenitor cu cotele menţionate (asta pentru că vreau eu să mi se pară, câtâ vreme n-am nimic de cumpărat de la dumnealor, altminteri sigur nu m-as lua după păreri).

Dacă există deja ceriticatul de moştenitor, atunci solicitati repejor partajul. Aveti o cota majoritară şi sansa de a obţine atribuirea intregului imobil (mai ales că celuilalt moştenior/coproprietar nu prea pare că i-ar trebui, de vreme ce se gândeşte cum să facă să scape de ce are). Ca urmare a atribuirii imobilului veţi avea de plătit o sultă către celălalt coproprietar (corespunzătoare valoric cotei lui de 1/4).

Dacă nu există certificatul de mostenitor (nu a fost dezbătută succesiunea) ...discuţia ar putea fi mai lungă (când a murit cel despre a carui succesiune e vorba? cine şi ce fel de acte de opţiune succesorală a făcut? în ce termen? ...) Dar şi in acest caz ar trebui să promovati la fel de repejor o acţiune ...2 in 1 (şi dezbaterea succesiunii şi partajul).

Asta daca nu cumva ...dorinţa lui de-a da pe gratis n-o fi cumva vreo "tehnică" de negociere pentru o sulta mai măricică de la dvs. Dar n-am um să ma prind din ...4 rânduri şi din păcate oamenii caută public răspunsuri alba-negra, când dreptul comportă o mulţime de nuanţe de gri.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
romascanu, moderator
dacă, parcă și cu dă se plimbau pe-o barcă...

romascanu a scris:
:) Am 1/4 (sunt coproprietar) din ...pielea ursului dobandită prin succesiune de la mam-mare. O vând (act de dispozitie) ieftin ca braga. Ba, v-o dau si pe gratis (donaţie/act de dispoziţie). Nu credeţi că ar trebui să vă prezint si un certificat de mostenitor după mam-mare (actul final al dezbaterii succesorale) ca să fac dovada că AM ceea ce zic că aş avea de dat!?

nu, nu cred. extrasul de carte funciară, cu numele actualilor proprietari e suficient. cel puțin așa era ultima oară când am verificat, nu cerea nimeni acte care să dovedească și cum am dobândit bunul.

miroslavpodavka a scris:

...Pe scurt suntem doi propritari ai unui imobil dobandit prin mostenire in cote parti , eu 3/4 iar celalalt proprietar 1/4 . Proprietarul cu cota de 1/4 ...

mai clar de atât nu putea să se exprime (exceptând desigur greșelile gramaticale)...

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
gicu13, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament fara consensul mostenitorului UcraD UcraD Buna ziua,doresc sa stiu daca tatal meu poate sa vanda apartamentul propietate,fa avea semnatura mea.Mentionez ca mama este decedata iar eu facand actul de ... (vezi toată discuția)
Prprietate pe cote parti miri9 miri9 Buna ziua , sunt coproprietar al unei case , in care si locuiesc ( singura proprietate ) detin 3/4 din proprietate prin mostenire , restul de 1/4 LA ... (vezi toată discuția)
Mostenire nedorita s0rYn s0rYn Buna ziua, [u]Prezentare caz pe scurt:[/u] 3 frati au mostenit un teren intr-o frumoasa statiune montana (HR), insa acesta se afla intr-o zona relativ ... (vezi toată discuția)