avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Nelamuriri contabilitate CMI
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Nelamuriri contabilitate CMI

Buna ziua,
am infiintat de curand un CMI stomatologie, neplatitor de TVA si am cateva nalamuriri, daca ma poate ajuta cineva :


1.activitatea se desfasoara intr-un spatiu comercial(proprietar persoana fizica) in baza unui contract de comodat, daca fac plata utilitatilor in numerar sau din contul bancar de cmi, le pot deconta integral? mai am nevoie de alt document ( decont de ch.sau altceva)?

2. Tot in baza unui ctr. de comodat pe auto( proprietate pers.) as vrea sa decontez si ch.cu combustibilul; stiu ca se deconteaza 50 %, dar cum se trece in registrul de incasari sil plati? se trece val integrala a bonului cu TVA si la calculul profitului se tine cont doar de 50 % din val. bonului ?

3. incasari in numerar de la persoane fizice: pot sa incasez maxim
5000 lei/persoana/ zi? daca am 3 persoane cu 5000/zi pot sa am incasari de 15.000 lei?

4.pentru persoane fizice pot emite doar chitante fara factura, iar pentru persoane juridice este obligatoriu sa emit factura? sau pentru persoane juridice emit doar factura si mi se face plata prin banca? mentionez ca nu am casa de marcat.

5.pot sa sa incasez numerar de la persoane juridice? care este limita maixima?

6. cand emit chitanta la datele cmi-ului ma identific cu CNP, iar cand achizitionez diverse bunuri si servicii trebuie sa ma identific cu CIF-ul? ( asa mi s-a spus de la adm. fianciara)

7.cand achzitionez materiale pentru cabinet trebuie sa completez NIR si apoi bon de consum pe masura ce le dau in consum? ce alte documente trebuie sa mai folosesc?

9. c/val. serviciile prestate si incasate pe chitanta/factura trebuie sa se regaseasca in lista de preturi. Cum procedez daca ofer reduceri la lucrarile mai mari? ex. c/val. servicii 4000 lei, ofer reducere 400 lei; tai chitanta pe 3600 lei si mentionez "reducere 10% sau reducere 400 lei "?

10. c/val servicii catre o singura persoana fizica 7500 lei. pot sa incasez fractionat in 2 zile ca sa nu de pasesc limita de 5000 lei?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: PFA SANDU ADRIANA , Consultant managementul calitatii 11:22, 15 Noiembrie 2014
Voi incerca sa va raspund punctual:

1 - Pentru a va deduce cheltuielile cu intretinerea, utilitati etc. trebuie sa aveti chitantele, facturile, bonurile fiscale (pe numele persoanei fizice). Se deduce cota-parte din acestea. Pentru a le deduce integral, trebuie sa incheiati contracte pe CMI cu furnizorii de utilitati (situatie in care veti plati mai mult, fiindca vi se vor aplica tarife de persoana juridica).

2- Pentru decontarea cheltuielilor cu combustibilul (50%) trebuie sa aveti completate ordine de deplasare (delegatii) semnate si stampilate la client, in baza lor va deduceti cheltuielile cu combustibilul (adica in RJIP intregistrati OD 01 ---OD02----- la care anexati BF combustibil).

3-Pentru a incasa de la persoane fizice trebuie sa aveti casa de marcat fiscala. Adica trebuie sa dati factura + bon fiscal.

4-Pentru persoane juridice emiteti factura+chitanta sau bon fiscal (daca incasati numerar), numai factura (pe care mentionati ,,se achita cu OP") daca incasati prin banca.

5-Limita de 5000 lei era pentru persoane juridice (la incasare in numerar). In cazul in care suma facturata depaseste 5000 lei, puteti incasa cei 5000 lei in numerar, iar diferenta prin banca.

6-Atat pe facturi, cat si pe chitante trebuie sa treceti codul fiscal (nu codul numeric personal). CNP-ul il treceti doar pe factura (adica este obligatoriu sa treceti codul fiscal).

7-Este corect sa procedati asa.

8-Pe chitanta treceti suma (fara sa scrieti reducere x%), la fel si BF exact pe suma incasata. Eventual reducerea o puteti trece in contractul de prestari servicii.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura avans Andreeabalint23 Andreeabalint23 Buna ziua... am o ii care emitr factura de avans eveniment pt suma incasata prin banca ... la sf evenimentului cum e corect sa faca .... sa emita bon fiscal ... (vezi toată discuția)
O factura, cate chitante? ContSters63174 ContSters63174 Pe o factura mai mare de 5000lei, cate chitante se pot emite? (vezi toată discuția)
Casa de marcat, nelamurire alina240 alina240 Buna ziua. Am o firma cu obiect de activitate prestari servicii, serviciile sunt prestate si catre persoane juridice si catre persoane fizice. Desigur detin ... (vezi toată discuția)