avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident rutier- dosar penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident rutier- dosar penal

Buna. In primul rand nu stiu sigur daca am ales bine domeniul acesta , daca are legatura cu intamplarea aceasta. In al doilea rand am nevoie de cineva din acest domeniu pentru a-mi putea explica ce s-ar putea intampla in urmatoarea situatie, deoarece nu ma pricep.
Fratele meu a facut acum cateva zile accident cu masina pe Valea Oltului. Toata lumea spune ca a intrat pe contrasens pentru ca a adormit si s-a izbit frontal de o dubita. El sustine ca nu a fost asa deoarece nu a adormit pentru ca avea telefonul pe bancheta si vorbea la telefon pe speaker cu o prietena care era in alta masina, mergeau amandoi in aceeasi directie, spre Bucuresti. El spune ca mergea pe sensul lui de mers si la un moment dat a fost orbit de faruri, o masina a aintrat in depasire si era la cativa metri in fata lui, el ca sa evite impactul a intrat pe contrasens ca sa evite masina care a intrat pe banda lui, dar nu a mai avut timp ca sa intre la loc pe banda lui si s-a izbit de dubita care mergea spre Sibiu. In urma acestui impact soferul dubitei nu a patit absolut nimic, singurul ranit este fratele meu care are femurul rupt si a avut nevoie urgent de interventia medicilor. Din acest fapt el nu a reusit sa dea nici macar o declaratie, nimeni nu l-a intrebat nimic. Acum peste tot si in ziare, pe internet , precum si in procesul verbal scrie ce a sustinut soferul dubitei, ca fratele meu a adormit. Mentionez ca nu a consumat alcool si viteza era intre 40-50km/h.
Acum intrebarea e urmatoarea:Cum se procedeaza in urma acestui accident ?
Si mai ales ce poate pati fratele meu ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 12:27, 13 Noiembrie 2014
Politia a deschis un dosar in acest sens, dar din ce spuneti dvs, nu cred ca este penal, daca doar fratele dvs este cel ranit.Fratele dvs va trebui sa dea si el o declaratie. Indiferent de cine se va gasi vinovat, asiguratorul preia riscul asigurat si va acoperi daunele. In cadrul procesului, poate ar fi indicat sa se solicite o expertiza de specialitate in care sa se stabileasca dinamica producerii accidentului (cine a creat starea de pericil, cine putea evita acest accident, ce norme au foat incalcate si de catre cine, etc). In ceea ce il priveste pe fratele dvs, daca va fi gasit vinovat, va ramine o perioada fara permis si ce se va mai decide. Poate nu ar strica sa luati legatura cu un specialist pentru reprezentare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
In cazul accidentelor cu victime se deschide obligatoriu dosar penal, dna avocat,mai departe pentru stabilirea vinovatiei, organul de cercetare penala dispune la cerere sau din oficiu efectuarea unei expertize tehnice.
singurul ranit este fratele meu care are femurul rupt si a avut nevoie urgent de interventia medicilor. Din acest fapt el nu a reusit sa dea nici macar o declaratie, nimeni nu l-a intrebat nimic. Acum peste tot si in ziare, pe internet , precum si in procesul verbal scrie ce a sustinut soferul dubitei, ca fratele meu a adormit. Mentionez ca nu a consumat alcool si viteza era intre 40-50km/h.




Cel care a produs accidentul raspunde penal, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa .

( daca nu i se poate imputa o culpa fratelului dumneavoastra ).


Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.




Pana la citirea actului de sesizare (rechizitoriul ) , persoana vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, conform raspunderii civile delictuale, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.


Dupa acest moment procesual, manifestarea de vointa , in acest sens , poate avea loc numai cu acordul tuturor partilor litigante.


Inculpatul poate recunoaste pretentiile partii civile .

Poate fi incheiata , de asemenea, o tranzactie, conform modificarilor aduse de legea 202/2010.

Daunele cerute si dovedite sunt suportate de catre societatea asiguratoare, in calitate de persoana responsabila civilmente.


Aceasta poate fi introdusa in cauza de partile interesate pana la citirea rechizitoriului .

Poate interveni prin propria vointa, luand stadiul procesul ca atare, pana la finalizarea cercetarii judecatoresti.


Inculpatul va fi obligat in solidar cu asigurator la plata pretentiilor banesti, in limita plafonului legal.



Impacarea este incidenta chiar in etapa recursului procesului penal, este totoala , definitiva si neconditionata, vizand si actiunea civila alaturata celei penale.

Succes.




Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ca sa se poata apara in mod corespunzator are dreptul de a-si angaja avocat si expert parte.
Inteleg ca are probe in aparare dar depinde cum se vor administra.

Ar fi indicat ca avocatul sa participe la toate audierile din dosar.
Daca nu se va proceda in acest mod situatia poate fi destul de imprevizibila daca are el dreptate...
Practic in acest dosar urmeaza sa stabileasca cine este vinovat de producerea accidentului. Daca se constata ca fratele dvs. este vinovat de producerea accidentului, atunci eu nu vad nici o fapta penala avand in vedere ca soferul dubitei nu a suferit vreo vatamare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal-accident rutier Georgyana230 Georgyana230 Buna. In primul rand nu stiu sigur daca am ales bine domeniul acesta , daca are legatura cu intamplarea aceasta. In al doilea rand am nevoie de cineva din ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu victime Ionut.Barbu Ionut.Barbu Buna ziua, luna trecuta am fost implicat intr-un accident auto, o masina care venea de pe contrasens a patruns pe banda mea pentru a intra pe un drum secundar, ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu vatamare din culpa isis07 isis07 Buna ziua. Saptamana trecuta, masina sotului meu a derapat si a ajuns pe contrasens, unde a fost lovita de o dubita in care calatoreau 5 persoane. Singura ... (vezi toată discuția)