avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retrogradare functie in perioada de gravidie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retrogradare functie in perioada de gravidie

Buna ziua!
In ianuarie 2014 mi-a fost modificata incadrarea printr-un act aditional. Trebuie sa spun ca aceasta modificare s-a facut in urma intrarii in concediu de maternitate a unei colege, iar eu urma sa o inlocuiesc. Totusi, nu scrie in acest act aditional ca modificarea functiei se face pe perioada de absenta a colegei sau ca ar expira in momentul in care se intoarce ea.
In august 2014 am notificat compania ca sunt inscarcinata iar in noiembrie am fost instiintata de dorinta colegei mele de a se intoarce din concediu de maternitate mai devreme si ca prin urmare, mi se va propune un post inferior, acesta fiind singurul disponibil.

As dori sa stiu daca exista temei legal de a mi se modifica incadrarea fara acordul partilor si daca da, ce solutie imi propuneti a.i. sa ma afecteze cat mai putin acum si in momentul cand ma voi intoarce din concediul de maternitate. Mentionez ca sunt in luna a 6-a si as putea intra in concediu de risc maternal initial si in curand in concediu prenatal.
Multumesc!



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:44, 9 Noiembrie 2014
Bună ziua!
Eu vă recomand să plecați în concediu de maternitate înainte să vă pună pe alt post și când o să vă întoarceți din concediu, cel puțin 6 luni angajatorul nu are voie să vă mute în alt post și până atunci o să vedeți ce opțiuni aveți
Modificarile la un CIM se fac prin act aditional. Angajatorul nu va poate obliga sa il semnati daca nu doriti.
Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege, si anume :
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

"Modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, se întemeiază de regulă pe starea sănătăţii salariatului, care de exemplu, este pensionat pentru invaliditate de gradul III sau care nu mai poate presta munca pe carea o avea datorită unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi femeile gravide, cele care au născut recent sau cele care alăptează şi al căror loc de muncă prezintă riscuri". (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 89)
Multumesc mult pentru raspunsuri. Din pacate nu pot intra inca in concediu maternal pentru ca mai am nevoie de aproximativ 20 de zile. Avand in vedere ca modificarea pe care propune compania sa o faca este de retrogradare din functie, nu cred ca poate fi vorba de masura de protectie a salariatului (incadrarea mea actuala este de Director adjunct/inspector sef - cod COR 112019) si as putea sa contest acest lucru.
Consider ca este problema companiei ca nu a mentionat faptul ca numirea mea este temporara sau ca as inlocui o anumita persoana. Daca este corect acest lucru, ce se intampla in cazul in care eu nu voi fi de acord cu modificarea functiei? De asemenea, as dori sa stiu daca poate fi facuta vreo instiintare pe perioada de concediu de odihna.

multumesc
Semnarea actului aditional inseamna ca si dvs v-ati dat acordul la modificarea functiei . Prin urmare, nu este numai vina angajatorului ca nu a mentionat in actul aditional ca modificarea se face pe durata respectiva.

Nu este vorba despre o retrogradare - aceasta este prevazuta in Codul Muncii ca fiid o sanctiune disciplinara.

In cazul in care nu veti fi de acord , exista posibilitatea concedierii dvs.

Pe durata concediului de odihna puteti primi instiintari de la angajator. Pe durata efectuarii concediului de odihna, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa, exceptie facand concedierile pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scadere salar fara acordul salariatului! CarlaSantos CarlaSantos Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema ivita la locul de munca: directorul firmei ne-a anuntat ca el a decis ca de la 1 iunie 2010 [b]sa scada pe cartea ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii- starea de graviditate RobbieD RobbieD Buna ziua, Unei salariate care si-a instiintat angajatorul ca este insarcinata i se poate schimba functia in companie fara acceptul ei? Ma refer la o ... (vezi toată discuția)
Retrogradare din functie daisys daisys Buna ziua. Voi expune o situatie si as dori un sfat daca este posibil. O cunostinta ,sef de agentie , urmeaza sa fie retrogradat intr-o functie inferioara pe ... (vezi toată discuția)