avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cu uzufruct viager

Parintii mi-au vandut un apartament cu clauza de uzufruct viager. Am platit un pret rezonabil pe el ( 66 % din pretul de ghid notarial ), avand in vedere ca nu are absolut nici o imbunatatire. Banii i-am dat in fata notarului...care a scris urmatoarea fraza in contract - "pretul a fost achitat integral de catre cumparator, azi data autentificarii prezentului contract, acest act reprezentand chitanta descarcatoare de primire a pretului. Vanzatorul, declar ca am primit astazi (data autentificarii contractului ) suma de X lei reprezentand pretul integral de vanzare al apartam.....samd"
Mai mentionez ca in cadrul autentificarii contractului de vanzare au fost mentionati si 2 martori ce au fost prezenti la momentul inmanarii banilor catre vanzator (parinti)...iar notarul a scris despre acestia "ca au semnat inscrisul, atestand ca vanzatorii a primit intregul pret de vanzare si a consimtit la autentificare ". Mai poate cineva pune la indoiala ca ar putea fi o donatie mascata ? Parintii au fost sfatuiti sa procedeze astfel...deoarece mai am un frate vitreg dintr-o casatorie anterioara a mamei si de care nu mai stim nimic. E plecat in lume....Multumesc, si astept un raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
Florin_IT, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:45, 18 Noiembrie 2014
In principiu ati procedat corect, insa surprize pot sa apara bineinteles.
Doar instanta poate sa aprecieze.
Dreptul la judecata si aparare este absolut.
Delinde de tof ce exista in proces cu tot ce poate exista...
Surprizele...cam care ati banui c-ar putea fi ? Daca am platit ....ce mai trebuia sa fac ?? Eu am 2 martori notificati care au asistat la primirea si numararea banilor...iar o eventuala pretentie din partea fratelui vitreg...cum va justifica pretentia de-a si primi dreptul de mostenire, daca apartamentul a fost vandut cu pret real , adica platit si nu simulat ?? Si-n plus pot face dovada veniturilor lunare cu extrase bancare...am si un chirias in locuinta mea de vreo 7 ani cu contract prin fisc care mi-a dat 600 lei lunar....si am la momentul incheierii contractului de vanzare (cam de prin 2012 deschis contul si depusa suma) un cont cu 45000 lei....Nu cred ca s-ar pune problema ca banii nu au fost platiti...ca nu aveam de unde ...B-)
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
Florin_IT, utilizator
Daca apartamentul a fost vandut/cumparat cu buna-credinta, pretul a fost platit, daca dvs.puteti sa faceti dovada ca ati avut banii (probabil ca nu ati avut 18 ani la momentul cumpararii), martorii exista, notarul exista etc, nu vad ce mai poate interveni in defavoarea dvs.
Depinde si cand ati cumparat, mai e si-o prezumtie legala de donatie...
Nu pot intelege cum de-ati procedat asa si nu ati platit prin banca, sincer. Nu stiu nici care e cauza actului, la ce le trebuia parintilor bani si de ce nu v-au vandut ambilor copii...

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare ovidiu_puscasu ovidiu_puscasu am un teren mostenit prin actul de vanzare cumparare de la parinti mama fiind decedata tatal fiind vitreg poate sa mil anuleze fara acordul propietarului dak ... (vezi toată discuția)