Tata i-a lăsat prin testament, acum 7 ani, fratelui meu toate bunurile lui,. Acum doi ani, când am venit să-l îngrijesc, mi-a ,,lăsat'' mie apartamentul cu contract de vânzare-cumpărare fără nicio clauză. Mai e valabil testamentul?
Buna ziua,
Tatal meu cu circa 7 ani in urma i-a lasat prin testament, toate bunurile lui inclusiv apartamentul, fratelui meu. Acum 2 ani cand am venit sa il îngrijesc pe tata, mi-a lasat mie apartmentul prin contract de vanzare-cumpărare, fara nici o clauza.
Acum 1 săptămână, din pacate tata a decedat.
Intrebarea mea este daca acel testament mai este valabil daca apartamentul mi l-a vandut mie tata. Va intreb pt ca vreau sa stiu daca fratele meu poate ataca acest contract de vanzare cumparare. Are vreun drept la acest apartament?
Mulțumesc
gi-jane2
Moderator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Nemaifiind in proprietatea tatalui la data decesului sau, fratelui nu ii mai foloseste testamentul.
Poate ataca insa vanzarea ca fiind donatie mascata, asa ca pregatiti actele sa dovediti achitarea pretului daca va fi necesar.
GermanAlex
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca se ajunge la proces si nu dovediti ca ati virat banii pentru apartament prin banca (conform legii) in contul tatalui si ca pretul a fost unul corect al pietei, aveti sanse sa pierdeti ca fiind o donatie mascata. Sfatul meu este sa va intelegeti ca fratii fara procese si injuraturi, fara batai si ura frateasca, fara "eu am facut si am dres si tu nu ai facut" ... Un proces costa multi bani, mult timp (ani de zile) si mai ales extrem de multi nervi.
Contractul de vanzare-cumparare a fost legal perfectat, prin urmare, a operat transferul dreptului de proprietate.
E adevarat , insa, faptul ca fratele dvs. poate contesta contractul de vanzare-cumparare, ca fiind o donatie deghizata, mascata.
(retinand faptul ca nu a fost platit pretul , si actul s-a incheiat cu dvs, succesor, mostenitor rezervatar, fara a avea acordul fratelui dvs).
Potrivit art.1091(4) noul Cod Civil „Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare”
Functioneaza prezumtia sus enuntata, conform art.1091 , alin . 4 din Codul civil.
Dreptul la mostenire
oxigene
tatal meu sa casatorit cu o alta femeie,,eu nu ma am pe bune cu tatal meu aceasta a decedat in urma cu 1 an.acuma intreb.daca tatal meu face acte de vanzare ... (vezi toată discuția)