avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament catre copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament catre copil

Buna ziua.Soacra mea a murit anul trecut. Socrul meu, impreuna cu sotul meu au mostenit apartamentul in care sta socrul meu. Eu am doi baieti, amandoi cu sotul meu. Baiatul cel mic vrea sa cumpere apartamentul de la socrul meu si de la sotul meu.
Intrebarea mea este: baiatul cel mare are vreun drept asupra apartamentului? Pentru ca la notar li s-a spus ca trebuie sa fie prezent si fiul cel mare ca sa semneze ca nu are nici o pretentie asupra apartamentului.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:05, 16 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Condiția este ca băiatul cel mic să aibă banii necesari cumpărării imobilului. Plata trebuie făcută prin cont bancar. Prețul trebuie să fie cel real.

Altfel se considera donație mascată, și în această situație, fiul cel mare poate ataca în instanță, și invoca că contractul de vânzare/cumpărare este de fapt o donație mascată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca incheiati contract de vanzare cumparare cu clauza de uz/uzufruct viager/abitatie, prezenta fiului mai mare este necesara sub aspectul declararii ca recunoaste caracterul oneros al actului. Adica faptul ca fratele mai mic achita un pret real bunicului si tatalui.
Despre asta e vorba, nu despre faptul ca renunta la eventualele pretentii asupra apartamentului.
Potrivit art 956 din Codul civil "Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii."

Daca incheie o vanzare simpla, fara nicio clauza, fratele mai mare, nu are de ce sa fie prezent.
Baiatul cel mic are toti banii si plata se va face prin cont bancar. Contractul va fi cu clauza de uzufruct pentru bunic.
Atunci v-am explicat mai sus motivul pentru care baiatul cel mare trebuie sa fie prezent.
Se are in vedere art.1091 alin 4 din Codul civil
"Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot să vând apartamentul fiilor mei? Inimii Inimii Pot sa vând apartamentul fiilor mei cu clauza? (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)