Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie.
Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul casatoriei cu mama mea. Mama nu are nimic.
Parintii mei pot face conventie matrimoniala prin care casa sa se imparta in cote egale intre soti si sa nu poata fi atacata de sora mea ?
Dupa conventie, vor sa faca contract de vanzare cu uzufruct viager catre mine.
Ce sanse are sora mea sa atace conventia matrimoniala si ce sanse are sa atace contractul de vanzare pentru partea ce i s-ar cuveni ei ?
Sau ce alta solutie e mai buna pentru ca aceasta casa sa imi revina mie, fara sa aiba vre-un beneficiu sora mea ? (exclus contract de intretinere)
Multumesc.
conventia matrimoniala nu poate fi atacata, totusi ea va tine seama de principiile devolutiunii succesorale, Contractul de vanzare cu uzufruct viager va fi prezumat donatie si va putea fi supus reductiunii liberalitatilor excesive conform art.1091 Cod civil, pentru cota parte de 1/2 a tatalui. Nu puteti mosteni tot decat cu acordul sorei sau renutand sora la succesiunea tatalui.
Nu inteleg in ce sens conventia matrimoniala va tine seama de principiile devolutiunii succesorale.
Adica sora vitrega poate ataca conventia matrimoniala dintre parinti ? Sau ?
Costurile ar fi mai mici daca dupa conventia matrimoniala, parintii ar face donatie cu uzufruct catre mine iar documentul are aceeasi putere juridica la fel ca si contractul de vanzare cu uzufruct ?
Contractul de vanzare -cumparare poate fi desfiintat.
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.
Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.
Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.
Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).
Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.
Poate fi perfectat un contract de intretinere.
Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.
Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatorii.
Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.
Mostenire
abeonasibylla
Buna ziua,
Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)