avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii PFA

Buna ziua.
1.As vrea sa stiu daca pentru un Pfa pot stabili baza de calcul pentru pensii indiferent de ce venituri realizez( stiu baza minima 804 lei si maxima 11.490 lei ).
Pot sa imi pun, de exemplu 1000 lei baza cas ?
Completez formularul 600 si asa ramane, neschimbat ?
2. In schimb, pentru sanatate 5.5% baza de calcul o reprezinta veniturile nete realizate ( venituri incasate - chelt deductibile ? )
Va multumesc si o zi buna.
Cu respect,
Ioana Cirstulescu
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:45, 10 Noiembrie 2014
Buna ziua,

1. Da.
2. Da.
Din codul fiscal ART. 296^22 Baza de calcul
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe pfa pisoi7931 pisoi7931 daca un pfa castiga 30 lei pe an mai trebuie sa plateasca 225 lei pe luna si toate taxele pentru pfa? sau castiga impozit din cei 30 de lei castigati? din ... (vezi toată discuția)
Cass-intreprindere individuala Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, As dori sa va intreb care este procentul de stabilire a CASS,in cadrul activitatii desfasurate in Intreprinderea Individuala ? Concret : ... (vezi toată discuția)
Calcul cass Apostoaemihai Apostoaemihai La un venit mai mic decat salariul minim pe economie,CASS se calculeaza la venitul realizat sau la salariul minim pe economie?Va multumesc! (vezi toată discuția)