Am o intrebare legata de executarea silita - pornita in baza unui contract de credit - cu o banca (care ulterior a cesionat creanța) care este creditor si doi imprumutati persoana fizice. Cele doua persoane fizice au fost sot si sotie dar au divortat la 4 ani dupa ce au luat creditul. Din pacate nu au anuntat pe nimeni si sotul care "trebuia" sa plateasca in continuare creditul nu a mai achitat nimic, dar nici nu a anuntat-o pe fosta sotie.
Impotriva fostei sotii a inceput acum in 2014 executarea silita - intrebarea mea este daca in cadrul contestatiei la execurare - in temeiul art. 1447 alin 2 teza finala - din Noul Cod Civil - debitorul urmarit ( in speta fosta sotie) poate cere introducerea in cauza a celorlalti codebitori ( in speta fostul sot)?
Daca raspunsul este afirmativ care este modalitatea?
Multumesc,
In contractul pomenit de dvs ambii soti sunt debitori sau unul este debitor si unul fidejusor ?
Cand a fost declarat scadent anticipat creditul ? Sau cand s-a platit ultima rata ?
Cand a fost cesionat ?
Cand ati primit actele de la executor ?
Va intreb toate aceste lucruri in speranta ca puteti face o contestatie la executare, invocand prescriptia dreptului de a mai cere executarea silita.
Problema se pune asa : suntem in faza executarii silite, in care dvs. (codebitor) probabil o sa faceti contestatie la executare. Bun. 1) Ce contestati? (in concret, ce?)
2) In ce cauza vreti sa il introduceti pe celalalt codebitor? In asta cu contestatia? Sau in care?
3) Daca totusi veti fi executata silit, dupa ce platiti (silit) debitul, atunci va puteti indrepta in regres impotriva ex-sotului pentru partea lui de datorie.
....va multumesc pentru raspunsuri si fac urmatoarele mentiuni:
- contractul de credit este incheiat in 2006 si ambii soti (fosti soti) aveau calitatea de imprumutati. In prezent fosta sotie nu are cunostinta de data cesiunii, si nici cand s-a platit ultima rata - insa in mod sigur vom solicita prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
- fostul sot refuza sa ii dea vreo informatie ...
- stiu ca ea se poate indrepta ulterior impotriva lui - dar intrebarea mea era daca fata de dispozitiile din codul civil - pot face vreo mentiune in contestatia la executare.
1) Cu respect, aici nu este vorba de fideiusiune, deci sa renuntam la notiunea asta aici (vorbim doar de coimprumutati, codebitori).
2) Pentru contestatie daca introduceti exceptia prescriptiei implinite aceasta va servi tuturor codebitorilor intrucat este vorba de o solidaritate pasiva in aceasta discutie.
Daca dvs. veti invoca prescriptia cf Decretului 167, iar instanta o va admite, de aceasta prescriptie implinita va beneficia si codebitorul. Pana la urma nici nu va intereseaza in mod direct sa il introduceti in mod expres in proces.
P.S. Atentie, nu cautam solutii in noul cod civil intrucat vorbim despre efecte ale unor fapte /acte pe vechea reglementare. Ok?
Credit ipotecar
angel09
am luat un credit in franci 60 000 ipotecar iar parintii mei au fost garanti ipotecari as vrea sa stiu in cazul executarii silite in cazul in care nu se ... (vezi toată discuția)
Dare in plata
LUCAT
Buna ziua. Va rog cu un raspuns la urmatoarea speta: credit bancar cu doi imprumutati, garantat cu o locuinta ai carei coproprietari sunt doar cei doi ... (vezi toată discuția)