avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Achizitie masina din venitul pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Achizitie masina din venitul pfa

Buna
Vreau sa achizitionez o masina din venitul PFA.Am inteles ca se amortizeaza in 4-6 ani dar valoarea ei se scade din venitul anului fiscal in derulare integral?Ce valoare maxima este deductibila ?Mentionez ca este necesara pentru realizarea de venit.Ex am 25000euro venit masina costa 22000 euro! Va rog sa ma lamuriti11
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:34, 11 Noiembrie 2014
Singura cheltuiala este amortizarea (depinde de cum alegeti la 4-6 ani). Masina o platiti integral insa impozit se plateste pe banii respectivi mai putin ..amortizarea.
Atentie in cati ani alegeti sa amortizati, intrucat nu veti putea deduce mai mult de 1500 lei/luna ca si amortizare (depinde totusi si despre ce autoturism este vorba):

Cod fiscal:

ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă


(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;

b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;

c) să respecte regulile privind amortizarea, prevăzute în titlul II, după caz;



ART. 24 Amortizarea fiscală

(11^1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 şi 34, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (11) lit. f). Sunt exceptate situaţiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare autoturisme beinaz a beinaz a In cazul in care avem un ML si este utilizat in scopul activitatii economice pentru deplasari la punctele de lucru, banca , vama, autoritati fiscale, ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli auto 100% GeorgianaF GeorgianaF Buna ziua, Va deranjez cu o speta frecvent intalnita si cu interpretare ambigua, cel putin pentru mine. Nu imi este foarte clar daca pentru o masina care ... (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism (fiscalitate) kristinikk kristinikk Buna ziua, As dorii sa supun atentiei dvs. urmatoarea speta: La 31.07.2015 s-a achizitionat un autoturism in suma de 50.000 lei, TVA 12.000 lei, total ... (vezi toată discuția)