avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Deductibilitate cheltuieli auto 100%
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Deductibilitate cheltuieli auto 100%

Buna ziua,

Va deranjez cu o speta frecvent intalnita si cu interpretare ambigua, cel putin pentru mine.
Nu imi este foarte clar daca pentru o masina care este folosita de catre administrator numai in scopul desfasurarii activitatii cu evidentiere in foaia de parcurs poate avea combustibilul si celelalte cheltuieli de intretinere deductibile 100%.
Stiu ca exista unele exceptii pentru agentii de vanzari, de achizitii, samd.
Pe mine ma intereseaza daca cheltuielile administratorului cu masina sunt deductibile integral.

De asemenea, ma intereseaza daca exceptia de la art 11-1 se refera la limitarea de 1500 lei in ceea ce priveste amortizarea. Poate fi amortizarea deductibila integral (pentru valori mai mari de 1500) daca este folosita de agenti de vanzari, de achizitii, etc

Multumesc frumos pentru timpul acordat,

O zi cu spor,
Georgiana F.
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 14:56, 27 Noiembrie 2014
Buna ziua,

Autoturismul utilizat de administrator, chiar daca este in scopul desfasurarii activitatii, nu se incadreaza in exceptiile mentionate la art.21, alineatul 4, litera t din Codul fiscal. Din acest motiv cheltuielile generate de aceasta utilizare, nu pot fi deduse decat in limita a 50%.

In ce priveste amortizarea, din prevederile art.24, alineatul 11^1 di Codul fiscal, rezulta ca amortizarea este limitata la 1.500 lei/vehicul/luna pentru acele vehicule care nu se incadreaza in exceptiile respective. In cazul vehiculelor exceptate, amortizarea este deductibila integral.

11^1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 şi 34, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (11) lit. f). Sunt exceptate situaţiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.


Numai bine
"(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
......
n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit art. 21 alin. (4) lit. t), la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.
....
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
.....
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice,cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului"

"Utilizarea în scopul activităţii economice a unui vehicul cuprinde, fără a se limita la acestea: deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei, deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale, utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deplasări pentru intervenţie, service, reparaţii, utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto."

In concluzie, daca masina este folosita exclusiv in scopul activitatii economice, lucru demonstrat cu foile de parcurs intocmite corect, atunci cheltuielile cu masina sunt deductibile 100%.

In ceea ce priveste limitarea amortizarii fiscale lunare la 1500 lei/masina se aplica pentru "mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere".
Sunt exceptate de la aceasta limitare, adica pot considera amortizarea deductibila fiscal si daca este peste 1500 lei/masina pentru autovehiculele care se incadreaza in urmatoarele categorii : " 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi."
Amortizarea poate fi mai mare de 1500 daca este folosita de agenti de vanzari, de achizitii, etc
Masina folosita de administrator 100% si care are foaie de parcurs beneficieaza de combustibil 100% deductibil si cheltuielile de intretinere. Dar sa fie doar o masina pt fiecare admin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare autoturisme beinaz a beinaz a In cazul in care avem un ML si este utilizat in scopul activitatii economice pentru deplasari la punctele de lucru, banca , vama, autoritati fiscale, ... (vezi toată discuția)
Amortizare beinaz a beinaz a O societate platitoarea de impozit pe profit,cu obiectul de activitate amanet a achizitionat in 2014 o masina, care este folosita de administratorul ... (vezi toată discuția)
Achizitie masina din venitul pfa busnatuvasilica busnatuvasilica Buna Vreau sa achizitionez o masina din venitul PFA.Am inteles ca se amortizeaza in 4-6 ani dar valoarea ei se scade din venitul anului fiscal in derulare ... (vezi toată discuția)