avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Refacturare energie electrica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Refacturare energie electrica

Buna ziua. In cladirea care imi apartine am mai multe birouri inchiriate, cu contract de inchiriere, si trebuie sa le facturez utilitatile. La ce pret pot refactura spre exemplu energia electrica deoarece consumul facturat de catre cez este mai mare decat consumul real. Fiecare chirias are contor si citirea este mai mica decat facturarea de catre cez. Pot modifica pretul din factura emisa de cez si sa refacturez cu un alt pret?
Astep raspuns urgent. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 06:35, 12 Noiembrie 2014
Spuneti ca ce inregistreaza contorul cez-ului, ala oficial, , este mai mult decat ce inregistreaza contoarele chiriasilor, va citez:
[...]consumul facturat de catre cez este mai mare decat consumul real.

Intai spuneti-ne cum ati masurat consumul real?
Spuneti, fara a ne prezenta vreo dovada, ca cez-ul va fura. Daca puteti demonstra, e treaba de penal! ATENTIE! nu demonstrati nimic adunand citirile de pe contoarele montate la chiriase si comparand cu contorul cez-ului!
Cine a montat contoare la chiriasi?! Sunt omologate metrologic? Ca-i plin targul de contoare demontate si aruncate (la propriu!) la centrele de recoltare/valorificare metale re-recuperate!
Unu-doi chiriasi mai isteti va fura energia electrica, nu-i mare gheseft... daca ati mai lucrat si cu nea Gica, e clar!
Nu m-am referit nicio clipa la clasa de precizie a contoarelor (inclusiv cel al cez-ului), nu m-am referit la anul cand au fost construite, la model electonice/electromagnetice, etc...
P.S. Am o curiozitate: cum impartiti factura pt. ridicarea gunoiului menajer?
Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
Admin, administrator

(3) În sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoană impozabilă în numele şi în contul altei persoane impozabile reprezintă sumele achitate de o persoană impozabilă pentru facturi emise de diverşi furnizori/prestatori pe numele altei persoane şi care apoi sunt recuperate de cel care le achită de la beneficiar. Persoana care achită sume în numele şi în contul altei persoane nu primeşte facturi pe numele său şi nici nu emite facturi pe numele său. Pentru recuperarea sumelor achitate în numele şi în contul altei persoane se poate emite, în mod opţional, o factură de decontare de către persoana impozabilă care a achitat respectivele facturi. În situaţia în care părţile convin să îşi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi menţionată distinct, fiind inclusă în totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului însoţită de factura achitată în numele său. Persoana care a achitat facturile în numele altei persoane nu exercită dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colectează taxa pe baza facturii de decontare şi nu înregistrează aceste sume în conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale cărui facturi au fost achitate de altă persoană îşi va deduce în condiţiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisă pe numele său de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexează la factura achitată.

Exemplul nr. 1: Persoana A emite o factură de servicii de transport către persoana B, dar factura lui A este plătită de C în numele lui B. Pentru recuperarea de la B a sumelor plătite, C are posibilitatea să emită o factură de decontare, dar care nu este obligatorie. B îşi va exercita dreptul de deducere a TVA în condiţiile stabilite de lege pe baza facturii emise de A, în timp ce o eventuală factură de decontare de la C va fi doar ataşată acestei facturi.

(4) În cazul în care se refacturează cheltuieli efectuate pentru altă persoană, respectiv atunci când o persoană impozabilă primeşte o factură sau alt document pe numele său pentru livrări de bunuri/prestări de servicii/importuri efectuate în beneficiul altei persoane şi refacturează contravaloarea respectivelor livrări/prestări/importuri, se aplică structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) şi (4) sau, după caz, ale pct. 7 alin. (2). Totuşi, structura de comisionar nu se aplică în situaţia în care se aplică prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care refacturează cheltuieli nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situaţia prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achiziţiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condiţiile legii, şi are obligaţia de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operaţiunile taxabile.

Exemplul nr. 2: Un furnizor A din România realizează o livrare intracomunitară de bunuri către beneficiarul B din Ungaria. Condiţia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este în sarcina cumpărătorului, a lui B. Totuşi, B îl mandatează pe A să angajeze o firmă de transport, urmând să îi achite costul transportului. Transportatorul C facturează lui A serviciul de transport din România în Ungaria, iar A, aplicând structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se consideră că A a primit şi a prestat el însuşi serviciul de transport. Acest serviciu de transport va fi facturat de către C către A cu TVA, locul prestării fiind în România, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. A va refactura transportul către B fără TVA, serviciul fiind neimpozabil în România conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Exemplul nr. 3: O societate care derulează operaţiuni imobiliare are încheiate contracte de închiriere pentru diverse spaţii dintr-un bun imobil. Pentru utilităţile necesare, printre care electricitatea, apa, telefonul, sunt încheiate contracte pe numele societăţii imobiliare, dar acestea sunt furnizate în beneficiul direct al chiriaşilor. În cazul în care prin contractul de închiriere se stipulează distinct că plata utilităţilor nu este inclusă în preţul chiriei, societatea imobiliară poate aplica structura de comisionar pentru refacturarea acestor cheltuieli către chiriaşi.


...........................
(6) În cazul sumelor încasate de persoana impozabilă în contul altei persoane, dacă persoana impozabilă acţionează în nume propriu, respectiv emite facturi sau alte documente către clienţi şi primeşte facturi sau alte documente pe numele său de la persoana în numele căreia încasează sumele, se aplică structura de comisionar prevăzută la pct. 6 alin. (3) şi (4) sau, după caz, la pct. 7 alin. (2), chiar dacă nu există un contract de comision între părţi.

In factura cezului mai apare si etimatul de aceea este mai mult facturat. Dar nu stiu cum sa refacturez defalacat ca pe factura de la cez sau sa fac un pret impartind consumul real la valoarea facturii si sa facturez fara sa defalc in energie activa, cogenerare, cert. verzi, etc?
In factura cezului mai apare si etimatul de aceea este mai mult facturat.

Stimata d-na, cu tot respectul, d-voastra nu intelegeti cum functioneaza sistemul de incasare! In aceasta situatie este riscant sa emiteti supozitii cu referire la ,,corectitudinea" datelor de facturare.
Voi incerca sa va explic in cateva cuvinte cum sta treaba si sper sa intelegeti!
Se estimeaza un consum lunar, dar o data la trei luni (sau cum stabileste furnizorul, in Romania sunt mai multi, nu doar cez-ul!) se face regularizarea. In urma regularizarii se pot intampla trei lucruri: sa mai dati niste bani, sa nu dati nimic sau sa mai primiti niste bani. Regularizarea este evidentiata printr-o factura separata sau intr-o rubrica in factura ,,obisnuita" a lunii urmatoare celei in care s-a facut regularizarea.
La randul ei estimarea pt. facturarea consumului lunar se face pe baza unei medii aritmetice a consumului din ultimele 12 luni (sper sa nu gresesc), deci estimarea nu-i pusa din pix, are o legatura cu realitatea.
P.S. Multumesc, domnule Marian Bratu! Sa stiti ca exista cineva care chiar a citit si a incercat sa priceapa scurtul d-voastra eseu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grup de firme: un salariat dintr-o firmă pleacă în delegație externă pentru o altă firmă din grup. cum refacturez biletul de avion, cu sau fără tva? miki72 miki72 Un salariat al firmei (alfa) pleaca in delegatie externa de afaceri pentru o alta firma din grup(beta).Ambele firme sunt din Romania si sunt inregistrate in ... (vezi toată discuția)
Dublare tva nagyjudith nagyjudith Inchiriez apartament de la o firma. Facturile de utilitati ( cu TVA inclus in factura) ajung la proprietar.La refacturarea cheltuielilor (chirie, utilitati) ... (vezi toată discuția)
Refacturare energie electrica Ani Otet Ani Otet buna ziua! am o nelamurire f mare...sunt chirias intr-o locatie unde sunt titular de contract la energie electrica,un alt chirias tot din aceasta locatie vrea ... (vezi toată discuția)