avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz plata indemnizatie concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz plata indemnizatie concediu medical

buna ziua .am vorbit la CJAS mi sa spus sa o dau in judecata pentru refuzul platii concediilor medicale altcineva zice sa merg la ITM pentru a o reclama .ce sa fac .DAR la tribunal ce acte mi-ar trebui si m-ar costa mult sa deschid proces ca pe alta cale nu reusesc sa ajung la o intelegere.Ce raspuns mi-ati putea raspunde. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
maryuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:51, 11 Noiembrie 2014
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. - Conform celor de mai sus trebuie sa va adresati CJAS si nu ITM.
- Daca v-ati adresat CJAS si v-a trimis la Tribunal inseamna ca nu au verificat mai intai cele sesizate de dvs., nu au aplicat amenda corespunzatoare, adica au fugit de responsabilitatea pe care o are conform prevederilor legale.
- Daca angajatorul era amendat poate va platea indemnizatia de concediu medical si nu mai ajungeati la Tribunal.

3. -Ar fi bine sa luati legaura cu un jurist de profesie sa va ajute sa scrieti pangerea catre Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
- Fiind litigiu de munca nu platiti taxa de timbru si taxa de timbru judiciar.
- Daca veti plati un avocat veti cere in proces si recuperarea onorariului de la angajator.
maryuta a scris:

.... DAR la tribunal ce acte mi-ar trebui si m-ar costa mult sa deschid proces ca pe alta cale nu reusesc sa ajung la o intelegere.Ce raspuns mi-ati putea raspunde. Multumesc.


Va trebuie o cerere de chemare in judecata in dublu exemplar la care veti atasa copii de pe certificatele medicale in cauza.

Prin cererea de chemare in judecata solicitati instantei de judecata - tribunalul - obligarea angajatorului la plata sumei de......... lei reprezentând drepturile de concediu medical.

In motivarea acțiunii veti arata că nu vi s-au achitat drepturile de concediu medical în mod nejustificat.
Potrivit art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul Muncii , angajatorului îi revine obligaţia de acorda salariatului toate drepturile ce decurg din lege, contractul colectiv de muncă aplicabil şi contractele individuale de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Refuzul angajatorului de a plati concediul pre si postnatal AnutzaM AnutzaM Buna ziua! Lucrez din 5.10.2011 la o societate ca si vanzator pe perioada nedeterminata cu salariu minim pe economie.Din data de 20.12.2014 am intrat in ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu plateste concediul prenatal claudia252820 claudia252820 Buna seara! Angajatorul refuza plata concediului prenatal. Cum pot sa-mi recuperez banii?Ce pasi trebuie sa urmez? mentionez ca pe anagajator nu-l sperie o ... (vezi toată discuția)