avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contracte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contracte de munca

buna ziua,am o nelamurire...m am angajat de 2 luni intr o fabrica,toate bune si frumoase,de o saptamana ne a schimbat seful de echipa care nu ne da voie nici sa vb,si i am raspuns o data ca nu putem sta 8 ore acolo sa nu vb ca nu e omenesc si normal,de aici drama ca am avut curaj sa i spun asa ceva a dat anuntul la menegerul diviziei si mi a atras atentiasa nu mai vb ca ma urmareste personal,in conditiile in care toata sectia vb si face galagie...ma intreb ce s ar putea intampla??se poatesa mi puna demisia pe masa sa o semnez???sau nu stiu cum sa intreb...ce m i s ar putea intampla si care imi sunt drepturile pe langa ce mi scrie in contract??/contractul este pe perioada nedeterminata,primele 3 luni fiind luni de proba???sefa noua de echipa a avut probleme cu toate liniilepe care le a condus dar au iesit toti operatorii in fata si au cerut schimbare pe cand pe linia noastra toata lumea este nemultumita dar cand e o sedinta nimeni nu vb nimic...doar eu am ripostat si de lao vorba s afacut mare tam tam pana la managerul general...as vrea sa stiu pana unde ma pot intinde???ce se intampla si care sunt drepturile??va rog sa mi raspundeti...multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:42, 11 Noiembrie 2014
1. Art. 30 din Constitutie
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

5. De asemenea, fiind in perioada de proba, atunci angajatorul dvs se poate prevala de prevederile art.31 alin.3 C.mun. sa inceteze raportul de munca.
art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata si reangajare Yasemine Yasemine Buna ziua, am urmatoarea situatie , si daca se poate sa ma ajutati, cumnatul meu lucreaza la [editat], si dupa cum stiti , in aceste supermarketuri, ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna ziua, as dori sa stiu daca mi se desface contractul de munca fara acordul meu, cum trebuie sa ma comport? Si daca mi se va propune ... (vezi toată discuția)
Demisie interzisa panzarumitica panzarumitica Poate un angajator sa impuna unui angajat sa nu demisioneze si sa-l oblige la plata unor penalitati de trei ori mai mare decat salarul doar pentru simplu fapt ... (vezi toată discuția)