Buna seara.
Astazi am fost informata ca mi-a fost suspendat stimulentul de insertie pentru luna premergatoare datei in care copilul implineste 1 an. Mentionez ca tatal copilului nu ramane in CC si, deoarece am fost informati gresit, nu a depus declaratia ca nu intrerupe contractul pentru luna a 12-a.
Intrebarea este: ESTE CORECTA ACEASTA SUSPENDARE, IN VIRTUTEA FAPTULUI CA SOTUL NU FIGUREAZA NICI IN CC NICI IN STIMULENT? ESTE LEGALA ACEASTA PROCEDURA?
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
2. La fel se procedeaza si in cazul stimulentului de insertie, acesta nu va fi platit in ultima luna care este rezervata tatalui.
3. - Dar stimulentul de insertie se plateste pana implineste copilul 2 ani, de ce spuneti ca s-a suspendat plata lui in luna a 12-a (inainte de a implini copilul 1 an)?
- Adica suspendarea platii stimulentului de insertie trebuia sa se faca in luna a 24-a.
4. Reveniti cu amanunte din informarea pe are ati primit-o (banuiesc ca in scris) si spuneti ce motiv legal este invocat acolo.
Nu am primit raspuns in scris. Optasem pentru a sta in CCC 1 an si de aceea mi-a dat aceasta explicatie. E corect? Se poate sa am un raspuns bazat pe lege, ca sa pot contracara actiunea? Multumesc.
1. Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si ati relut activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei copilului de 2 ani (cu exceptia ultimei luni rezervata tatalui, daca indeplineste conditiile legale).
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare - 500 lei)
(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4^1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
4. Daca aveti probleme cu cei de la AJPIS puteti sa sesizati ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Sa recapitulez, daca am inteles bine: eu, solicitand CCC 1 an, se putea ca sotul sa beneficieze de CCC in luna a 12-a doar. Am inceput serviciul cand copilul avea 10 luni, deci voi primi stimulentul pana cand implineste 2 ani. Iar suspendarea acestuia, pentru ca sotul nu ramane in CCC poate fi suspendat in luna 12 sau 24?