In anul 2009 am fost retinut pentru infractiunea de inselaciune si constituire grup pentru cateva licitTii pe un site strain. Am stat 3 luni inchis in arest si 3 luni in penitenciar dupa care am fost eliberat conditionat. La tribunal dupa aprox 3 ani de judecata am fost condamnat la 3 ani si jumatate cu executare. Curtea de apel a desfintat hotararea tribunalului si dosarul a fost trimis la rejudecare. La rejudecare am primit 2 ani si jumatate cu executare iar in prezent dosarul este pe rol la curtea de apel.
Tinand cont ca ultima fapta a fost in 2008 iar procesul a inceput in 2009, se poate pune problema prescrierii?
Multumesc anticipat
Reducerea drastica a pedepsei, de la un maxim de 20 de ani la unul de 5 ani, înseamna reducerea termenului de prescriptie, inclusiv în cazul proceselor în curs, în aceasta din urma situatie fiind vorba de termenul de prescriptie speciala. Concret, înselaciunea se prescrie în 5 ani – socotiti de la data savârsirii faptei. Asadar, pentru fapte de înselaciune mai vechi de 5 ani nu se mai pot depune plângeri penale, iar acest lucru este valabil indiferent de cuantumul pagubei, pentru ca în actualul cod nu s-a preluat notiunea de înselaciune care a produs consecinte deosebit de grave. Iar pentru urmaririle penale/procesele începute pâna la intrarea în vigoare a noului Cod penal, acestea se vor putea prescrie într-un interval de 7 ani si jumatate sau 10 ani, dupa cum se va cristaliza ca interpretare unitara în practica judiciara notiunea aplicarii legii penale mai favorabile pe acest subiect. Asadar, daca procesul dureaza peste aceasta perioada, actiunea penala se stinge.
Prescriere
forface94
Am o intrebare la o condamnare de 5 ani pentru inselaciune dupa vechiul cod.
In cat timp se prescrie dupa actualul cod?
Si sa poate face contestatie la ... (vezi toată discuția)