avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Anulare repartizare dividende si impozit pe dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Anulare repartizare dividende si impozit pe dividende

Se pot anula in 2014 dividendele si impozitul pe dividende din anii 2011 si 2012?
In Hotararea AGA nu s-a facut mentiunea de repartizare a profitului pe aceasta destinatie insa in contabilitate sunt inregistrate si in raportul administratorului si in notele la situatiile financiare se face mentiunea ca profitul a fost distribuit pe dividende.
Trebuie modificata in vre-un fel Hotararea AGA ?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:44, 22 Noiembrie 2014
Buna seara,

In situatiile financiare repartizarea profitului trebuie sa reflecte vointa asociatilor, exprimata prin hotararile AGA. In cazul de fata, va trebui sa indentificati in mod clar cel putin urmatoarele aspecte:
1. daca decizia AGA respectiva reprezinta vointa asociatilor,
2. daca inregistrarile contabile s-au facut cu acordul asociatilor, care au prevalat in fata inscrisului,
3. daca dividendele astfel repartizate au fost platite asociatilor, iar impozitul a fost retinut si virat. Verificati si aspectul raportarii beneficiarilor de dividende(depunerea declaratiei 205).

In functie de raspunsurile pe care le veti da la cele de mai sus, puteti lua decizia fie a "modificarii" AGA in sensul corelarii cu inregistrarile din situatiile financiare, fie a corectarii inregistrarilor contabile in vederea reflectarii hotararii AGA(acest aspect numai in cazul in care la punctele 2, respectiv 3 ati primit raspunsuri negative).

Numai bine
Stiti cumva cum as putea sa dovedesc, in cazul unui control, ca repartizarea profitului pe dividende a fost facuta fara acordul partilor? Si cum as putea sa dovedesc ca sunt o eroare notele contabile din contabilitate? Este destul de riscanta operatiunea si nu stiu cum ar putea castiga. Dar conducerea spun ca nu are bani sa plateasca impozitul si dividendele si pe de alte parte este considerata evaziune nedeclararea impozitului
Dividendele au fost platite asociatilor? Nu am inteles foarte bine acest aspect.
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
CONTABIUM, Contabil
Nu au fost platite dividendele asociatilor, au fost doar inregistrare in contabilitate. Si nu au fost declarate nici in declartia 100 sau 205
Au fost inregistrate eronat in contabilitate deoarece asociatii nu au vrut asta. Contabilul a tecut peste decizia asocitilor in privinta distribuirii profitului.
Din cate imi dau totusi seama administratorul poate fi acuzat de evaziune fiscala in situatia in care declara impozitul pe dividende si nu il plateste in 30 zile
Impozitul pe dividende are termen de plata 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut plata acestora, dar nu mai tarziu de 25 ianuarie a anului urmator in cazul in care nu au fost platite.

In Codul fiscal avem:



ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
(1) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiţii, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora. Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.



Nu stiu cum vor interpreta inspectorii fiscului la un eventual control, dar, daca patronii decid asa, suma din 457 se va duce in 117.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit dividende sabin130ro sabin130ro Problema grea la societatea unde am preluat de curand contabilitatea. In decembrie 2009 profit. In ianuarie 2010 sa repartizat pe dividende (nu cred ca a ... (vezi toată discuția)
Dividende calin felicia calin felicia La 31.12.2011 am avut profit contabil de 10000 lei. La bilantul contabil la hotararea AGA nu am distribuit acest profit la dividende. Patronul vrea sa ia ... (vezi toată discuția)
Dividende microintreprindere andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 in cazul unei microintreprinderi platitoare de impozit pe venit, cum se poate inregistra distribuirea dividendelor, ce note contabile se fac si cand se ... (vezi toată discuția)