avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli comune la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli comune la bloc

Buna ziua ,as dori sa fiu lamurit pe cat se poate ,locuiesc intr-un bloc in oradea cu 20 de apartamente din care 8 sunt cu 3 camere si 12 cu 2 camere,azi vara sa motat interfon cu 2800 ron.Mie mi sa parut normal sa fie impartit la 20 de ap si anume 140 ron pe ap,dar seful de scara a zis ca legea zice ca cei de la 3 cam trebuie sa platesca mai mult ,la fel a facut si cand sa schimbat coloanele orizontale comune de apa din beci,schimbarea usi de la intrare.La noi la asociatie se aduna fond de reparatii 50 ron la ap cu 3 cam si 40 ron la 2 cam.Nu mi se pare normal ca aceste servicii de cara beneficiaza fiecare locatar sau apartament in mod egal(interfon ,usa intrare)sa fie platite diferentiat,in scimb cu reparat acoperis ,termoizolat asta in functie de suprapata fiecaruia e ceva normal.Este ceva lege unde spune concret ce si cum se plateste?Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
dorintent, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:56, 6 Decembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Montarea unui interfon are o componenta de investitii si una de utilizare. Investitia se repartizeaza dupa cota de proprietate, service-ul de utilizare se repartizeaza celor care poseda aparatele in casa, asadar egal pe apartamente.
Service-ul se repartizeaza tuturor apartamentelor indiferent daca au sau nu telefon in casa. Unii n-au. Service-ul se plateste pentru intretinerea unitatii centrale care deserveste usa si cititorul de cartele.
Pentru aparatul din interiorul apartamentului service-ul este facultativ si se plateste separat de catre proprietarii care opteaza si pentru acest serviciu.

Seful de scara e vreo persoana care face parte din conducerea asociatiei sau este un bagator in seama?
In primul rand ca aceste lucrari ar trebui platite din fondul de reparatii, ca doar ati contribuit la alimentarea lui. Si atunci n-ar mai fi existat discutii.

De principiu, lucrarile de reparatii, intretinere si modernizare (interfonul intra in acest gen de lucrari) se repartizeaza dupa cum este facuta factura.
Daca factura are o singura suma, fara alte specificari, atunci se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza.
Daca factura este o suma rezultata din inmultirea numarului de apartamente cu un cost oarecare, atunci repartizarea se face dupa cum scrie in factura, adica egal tuturor apartamentelor.
Uitati-va pe factura cum este scrisa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interfon user43 user43 Asociatia de proprietari a decis montarea interfonului pe scara. Am dreptul sa refuz montarea aparatului in apartament si sa accept doar cheia de la ... (vezi toată discuția)
Calculul lunar la intretinere 4751 4751 Am devenit proprietar prin mostenire al unui apartament de 4 camere, unde nu locuieste nimeni de mult timp. Pe scara unde este acest apartament sint ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)