avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU CRESTERE COPIL CU CONTRACT 4 ORE DE MUNCA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU CRESTERE COPIL CU CONTRACT 4 ORE DE MUNCA

Buna.sotia mea lucreaza cu contract 4 ore/zi si are 1 an si 9 luni lucrate.sefa sotiei a spus ca poate intra in concediu crestere copil doar daca are 2 ani lucrati , datorita faptului ca lucreaza cu jumatate de norma.asa zice contabila firmei.sotia va avea 2 ani lucrati la sfarsitul lunii februarie 2015.intrebarea mea e daca intr-adevar e nevoie de 2 ani sau se aplica legea cu cele 12 luni lucrate chiar daca e jumatate de norma?2.va primi cei 600 ron/copil chiar daca are doar 400 lei net pentru 4 ore/zi?3.avand gemeni..va primi aceeasi suma si pentru cel de-al doi-lea copil?4.e vreun impediment in a intra in cic si a obtine indemnizatia pentru gemeni faptul ca are permis de sedere si nu cetatenie?va multumesc mult.cu stima, radu
Cel mai recent răspuns: RaduAdi , utilizator 16:58, 13 Noiembrie 2014
Pentru a putea beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului:

– să aibă domiciliul sau reşedinta pe teritoriul României.
Sotia Dvs. are resedinta in Romania in baza permisului de sedere, trebuie sa merga la IGI pentru prelungire in termen de 30 de zile inainte de a expira termenul.

– să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii, adopţiei, ori luării în plasament a copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar şi ajutorul de şomaj sau indemnizaţia de creştere a copilului.
Sotia Dvs. trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii (nu conteaza durata timpului de munca).
Doamna beneficiaza de cele 63 zile concediu prenatal si 63 de zile postnatal.

- concediu până la împlinirea vârstei de 1 an a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap si o indemnizaţie lunară de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an, indemnizaţie care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3400 lei.
- concediu până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap şi o indemnizaţie de 85% , dar care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1200 lei.
Doamna va primi indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 600 lei.

Prevederea legislativă care face obiectul sarcinilor multiple spune - cuantumul indemnizaţiei se va majora cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de sarcină.
Doamna va primi 2x600 = 1.200 lei

Conf. OUG 124/2011 condiţionează acordarea alocaţiilor de stat şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor de plata obligatiilor legale fata de bugetul local, trebuie sa aveti achitate impozitele la bugetul local
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
va multumesc mult pentru raspunsuri.acum imi e clar totul.va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alinutzul alinutzul Buna ziua ! Am si eu o intrebare....Am doua fetite gemene... sotia va ramane in concediul de crestere copil... Cum se va calcula indemnizatia de crestere ? ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru gemeni nica_irina nica_irina Buna ziua, in luna ianuarie voi naste gemeni! Si am o nelamurire, cum voi lua indemnizatia ??85% din salariu brut sau net? (vezi toată discuția)
Postnatal valentin2805 valentin2805 salut, sunt vali si voi fi curand tatic ,am si eu doua intrebari: 1-sotia nu mai lucreza monentan si trbuie sa nasca in luna mai ( este in luna 7 ) cum pot ... (vezi toată discuția)