avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Costuri expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Costuri expertiza

Salutare
As dori sa stiu, daca are cineva cunostinta despre asta, cat ar costa o expertiza IT? exista mai multe tipuri si costuri diferite? Are idee cineva despre un cost estimativ? Daca ajung la o expertiza, costurile acesteia se impart intre partile din proces?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:13, 17 Noiembrie 2014
Preturile expertizelor in majoritatea disciplinelor variaza intre 30 si 100 lei pe ora fara taxe, mai mult sau mai putin, in functie de pregatirea si prestigiul expertului, de "afinitatile" de prin lumea justitiei si chiar de practicile din regiunea geografica respectiva etc De exemplu in Bucuresti tarifele sunt mai mari decat in Suveava...In aceste ore se includ si timpul pierdut cu studierea dosarului, deplasarile, redactarea raportului, studierea materialului documentar etc.
Cheltuielile cu expertizele dispuse de un organ judiciar sau parti din dosar in cursul unei faze judiciare se suporta fie de institutia care a solicitat proba cu expertiza fie de parti in functie de vinovatie sau cum stabileste judecatorul. Conditia e ca partea interesata sa si ceara instantei ca aceste cheltuieli sa fie suportate de partea adversa sau vinovata.

Am fost parte intr-un proces cu un deznodamant "naucitor" : am castigat procesul la toate capetele de cerere dar cheltuielile de judecata au cazut toate in sarcina mea pe motiv ca partea adversa "pare mai nevoiasa din punct de vedere material" . Intr-un cuvant, parata a venit zdrentaroasa toata in fata judecatorului si a reusit sa-i intunece judecata.
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
adema1980, utilizator
Instanta de judecata/ procurorul trebuie sa respecte prevederile OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv
-art.17 (1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;

i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4) Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii juridictionale care a dispus efectuarea expertizei.
O data cu depunerea raportului de expertiza, expertul/ specialistul tehnic judiciar depune si un decont de cheltuieli, care cuprinde onorariul definitiv cerut, cheltuielile efectuate in timpul desfasurarii lucrarilor expertizei, taxele si impozitele platite de catre expert/ specialist, corespunzator onorariului definitiv cerut.
Aprecierea muncii desfasurate, este facuta de catre expert, cand stabileste onorariul definitiv, in functie de timpul efectiv alocat expertizei, diversitatea obiectivelor stabilite de catre instanta pentru expertiza, diversitatea actiunilor intreprinse pentru a putea raspunde la obiectivele stabilite de catre instanta, etc.
La data sedintei in care instanta analizeaza raportul de expertiza, eventualele observatii formulate de parti la raportul de expertiza si raspunsurile formulate de expert/ specialist la observatiile formulate, se analizeaza si decontul de cheltuieli, care include si onorariul definitiv solicitat. Instanta de judecata decide asupra onorariului definitiv.
Instanta poate dispune ca onorariul (provizoriu si/ sau onorariul definitiv, plus cheltuieli) sa fie platit de catre partea careia i s-a incredintat expertiza/ care a solicitat expetiza sau poate decide impartirea costurilor intre partile in proces.
Procurorul face demersurile pentru plata onorariului expertului/ specialistului din fondurile alocate de la buget, Ministerului public.
Nu sunt norme legale stabilite pentru onorariu provizoriu/ onorariu definitiv. Nici nu s-ar putea stabili in conditiile in care fiecare expertiza are detaliile ei.
Domeniul IT este de o vastitate extraordinara. Nu exista expert in IT care cunoasca macar o fractie importanta din domeniu. Exista mii de sisteme si versiuni de hardware, zeci de sisteme de operare si sute de limbaje unele mai folosite (uzuale) si multe chiar exotice, de care putini au auzit. Trebuie sa fiti mai specific. Sincer nu am auzit pana acum de expert in IT in termeni legali.
Daca nu ati auzit de experti in IT cautati aici: [ link extern ]
La pagina 2 e chiar un domn expert in specialitatea "Informatica"

Iar daca d-l expert in informatica da de ceva la care nu se pricepe, subcontracteaza segmentul respectiv unui alt expert sau poate solicita chiar instantei efectuarea unei alte expertize preliminare daca are cunostinta de existenta unui expert judiciar specializat. Procedura e prevazuta de CPC si CPP
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014
adema1980, utilizator
@adema1980
Un expert tehnic judiciar, indiferent de specializarea sa, nu poate subcontracta vreun segment (pentru raspuns la oricare din obiectivele fixate de catre instanta de judecata), deoarece expertiza tehnica judiciara se efectueaza in nume propriu. Singura solutie este, sa anunte in scris instanta de judecata, care sa dispuna o alta expertiza pentru respectivele obiective.
Daca sustineti ca subcontractarea este permisa de NCpP si NCpC, va rog, sa mentionati articolul.

Alte discuții în legătură

Expertiza fara obiectiv adema1980 adema1980 In fine, am fost numit expert intr-o cauza (faliment). dar in adresa instantei nu e precizat niciun obiectiv. Se face trimitere la o asa-zisa \"foaie ... (vezi toată discuția)
Plata esalonata expertiza bbdeea_26 bbdeea_26 Prin instanta am obtinut expertiza contabila la administratia blocului,pe care trebuie sa o achit eu.intrebarea mea este daca pot plat esalonat aceasta ... (vezi toată discuția)
Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)