avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintarea postului cat sunt in crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintarea postului cat sunt in crestere copil

buna ziua,am si eu o nelamurire privind desfintarea postului cat sunt in crestere copil.am fost in concediu de crestere copil in ultimii 2 ani,de aprox 2 luni ma tot chinui sa iau legatura cu cineve de firme unde lucrez,am lucrat,am tot trimis mail-uri si am tot sunat ca pana la urma dna de la resurse umane sa ma anunte ca s a desfintat postul si nu am unde sa ma mai intorc.tin sa precizez ca firma are un nr destul de mare de magazine in bucuresti si chiar in perioada aceasta se pregateste sa mai deschida altele.eu sunt angajatul firmei respective, nu am fost angajata la un magazin anume si daca magazinul acela s a inchis eu raman fara job,cel putin eu asa inteleg.firma ar avea unde sa mi dea un alt post,eu stiind sigur ca se fac angajari pentru alte magazine.va rog lamuriti ma cu aceasta dilema,macar de as fi stiut mai din timp si ma interesam de alte job uri.

multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 21 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,

Dupa expirarea concediului pentru cresterea copilului salariata trebuie sa se reintoarca la munca. La reluarea activitatii dupa revenirea salariatei din concediu cresetere copil angajatorul este obligat sa reintegreze salariata pe acelasi post detinut anterior suspendarii CIM, emitandu-se in acest sens decizia de incetare a suspendarii CIM si inregistrandu-se in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal) incetarea suspendarii CIM.

Persoana care a nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, va beneficia de drepturile reglementate de OUG 111/2010.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede in art. 25 alin. (2) ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in conformitate cu dispozitiile art. 25 alin. (3) din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit alin. (4) din acelasi articol, prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Observam ca in cazul reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului nu se aplica intedictiile de desfacere ale contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, angajatorul va putea dispune concedierea cu incalcarea acestor interdictii in situatia reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
Angajatorul nu avea dreptul sa va concedieze in masura in care sunt posturi disponiblie si face angajari nici in situatia in care nu erati in concediu.

Sfatul meu este sa mergeti la resuerse umane si sa depuneti o cerere prin care sa solicitati emiterea deciziei de incetare a suspendarii CIM. Apoi, in functie de raspuns, formulati cerere de chemare in judecata, castigati 100%



Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
@ aviva

1. 1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

@ mar1000
In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde, iar cererile si ofertele de consultanta (fie ele si pro bono) se fac numai prin intermediul mesageriei private .

De asemenea, utilizatorii au sa consulte Catalogul Consultanților sau sa apeleze la Bursa de Servicii Avocatnet.ro , iar daca doresc pot lua legatura cu colegii avocati prin intermediul mesageriei private sau prin utilizarea datelor de contact din profilul acestora.

Cred ca nimeni nu poate da sanse de 100% de castig sau de pierdere intr-un anumit litigiu.
intre timp mi au oferit un post pentru 20 zile de preaviz undeva in tara,pe banii mei,fara cazare oferita de ei sau alte beneficii inafara de salariu...mi au spus ca asta pot face pentru mine,sa mi ofere un post pentru cele 20 zile de preavit apoi ma vor baga in somaj :(
va da ti seama ca imi este greu sa accept asa ceva dupa ce am muncit atatia ani la ei si acum imi intorc spatele,mai ales ca am un copil acasa si nu mi permit sa plec 20 de zile undeva in tara fata niciun suport sau beneficiu.
spuneti mi va rog daca este legala aceasta alternativa gasita de ei?daca este legal sa ma trimita 20 de zile fara sa mi acorde diurna sau cazare asigurata?

multumesc
Daca este vorba despre o delegatie, atunci salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura pentru desfiintarea unui post ? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul in care firma este in restructurare si s-a luat decizia sa se reduca o parte din posturi, care este procedura de urmat? Mai trebuie ... (vezi toată discuția)
Revenirea din conc. ptr. crestere copil nycollemaria nycollemaria - peste o luna si jumatate termin conc. ptr. restere copil, daca postul pe care am lucrat pana la plecarea in concediu s-a desfiintat ce se intampla cu locul ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie, revenirea din ccc si modificarea c.i.m. ContSters318511 ContSters318511 Momentan sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani(copilul face 2ani in octombrie) mau sunat de la locul de munca daca nu as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)