In urma cu trei ani, am beneficiat de mai multe concedii medicale care mi-au fost platite de angajatorul de atunci.
Intre timp am iesit la pensie.
Acum, vechiul angajator m-a dat in judecata pentru ca sa ii platesc ultimul concediu medical, care se pare ca a fost eliberat de medicul specialist peste termenul maxim de 90 de zile, dar fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Eu, la vremea respectiva nu am stiut de aceasta prevedere sau ca trebuia sa vizez concediul la specialist.
Consider ca nu am gresit cu nimic, si va cer ajutorul cum sa ma apar in proces.
Eu cred ca medicul care mi-a dat concediu este, in cel mai rau caz, vinovat ca nu m-a trimis la expert. Exista baza legala petru ce cred eu?
Consider si ca nu este corect sa mi se ceara banii dupa atata timp, mai ales ca daca as fi stiut atunci, mi aproape de eveniment, chiar si dupa plata concediului, as fi facut eforturi sa mi se vizeze concediul.
Trebuia sa visez eu sa ma duc la expert sau trebuiau medicul sau unitatea sa ma anunte mai din timp?
As putea sa chem in judecata pe medicul care mi-a dat concediu?
Conform prevederilor legale, nu este vina dvs., a gresit angajatorul, dar si medicul care a eliberat certificatul medical.
Angajatorul avea obligatia sa verifice modul de completare a certificatului medical inainte de a-l plati, avand si posibilitatea legala de a refuza plata indemnizatiei de concediu medical in cazul completarii incorecte a certificatului.
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005: ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege; f) certificate de concediu medical ce depãşesc duratele maxime prevãzute de prezentele norme;
g) amânarea plãţii ca urmare a sesizãrii comisiilor care efectueazã controlul, de cãtre angajatorul care constatã eliberãri nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporarã de muncã de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificãrii la adresa de reşedinţã;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
Si medicul care a eliberat certificatul a gresit, netinand evidenta numarului de zile de concediu medical acordat. Medicul trebuia sa respecte alin.(4) de mai jos:
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005: ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale. (4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.
Pentru partea cu judecata, asteptati parerile avocatilor de pe forum care va vor raspunde.