Buna ziua,
Am depus actele la medicina muncii pentru adeverinta de risc maternal si scrie este sarcina cu risc obstretical crescut amenintare de avort, disgravidie si ca nu sunt posibile amenajari sau schimbari ale locului de munca prin care sa fie garantata evitarea avortului spontan sau a complicatiilor obstreticale si conform raportului de evaluare riscul existent poate aduce prejudicii evolutiei sarcinii, sanatatii fatului sau sanatatii salariatei gravide.
Insa medicul de medicina muncii recomanda continuarea activitatii profesionale cu reducerea programului cu 2 ore(la 6h/zi), la solicitarea dvs atat timp cat va va permite starea sanatatii, iar in momentul in care veti constata ca starea se degradeaza, intrarea imediata in concediu de risc maternal pe o perioada de 120de zile.
Intrebarea mea este pot intra in concediu de risc maternal direct?Starea mea nu-mi permite a continua activitatea nici macar 6 ore, eu nici nu pot sta in pozitia de sezut sau in picioare mai mult de o ora.
Daca scrie ca nu pot evita avortul spontan de ce mai recomanda continuarea activitatii profesionale?#-o
Ar trebui sa precizati ce fel de concediu medical ati avut pana pe 19.11 (cod indemnizatie, data inceperii), veniturile brute realizate si nr. de zile lucrate in cele 6 luni anterioare primului certificat medical.
Oricum, din 20.11 ati inceput un alt tip de concediu medical (sigur certificatul era "initial") cu cod indemnizatie 09, iar indemnizatia pentru acesta se calculeaza cu veniturile realizate in 6 luni anterioare (mai - octombrie), luni in care ati avut venituri mai mici, ceea ce influenteaza negativ indemnizatia de risc maternal. La fel se va intampla cand veti intra in concediul de maternitate, se vor lua in calcul cele 6 luni anterioare intrarii in prenatal si veti fi platita si mai putin.
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005: ART. 74
Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate este egal cu produsul dintre media zilnicã şi procentele prevãzute de lege, multiplicat cu numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical, astfel:
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM,
în care:
- Ci = cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- NZLCM = numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical.
Exemplul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 125+281 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20
──────────────────────────────────────────────────
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical pentru care a primit 281 lei reprezentând indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuţia (125 lei).
în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul;
SUMĂ V = 5 x 500 lei + (125 lei + 281) lei = 2.906 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 2.906 lei : 122 = 23,8197 lei*);
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din OUG nr. 158/2005];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8197 lei x 75% x 22 = 393,0246 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.
Codul fiscal: ART. 42
În înţelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;....
Buna ziua,
Va rog imi puteti comunica daca am fost angajata pe firma tatalui meu din martie 2013 pana in mai 2014 si apoi m-am angajat la o alta companie din martie 2014, pe program de
4 ore pana in luna mai 2014 cand am inceput program de 8 ore si am incheiat contractul de munca la firma tatalui meu pot beneficia de indemnizatia de crestere copil?Care sunt procedurile colaborand cu ambele companii si avand in vedere ca eu voi naste in luna februarie.
Prenatalul si postnatalul se va incheia in luna mai la jumatate, idemnizatia incepe de cand se naste copilul sau trebuie sa se termine aceste concedii?
Cand trebuiesc depuse actele pentru idemnizatie si daca trebuia sa iau ceva de la companiile unde am lucrat.
Va multumesc din suflet,
Cu stima Andreea Gheorghe
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. CCC se acorda dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
3. Cererea pentru CCC o faceti catre toti angajatorii cu care aveti contract individual de munca (CIM) in momentul solicitarii CCC.
4. - Actele pentru indemnizatia pentru CCC se depun la Primare in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati indemnizatia.
- Lista cu actele necesare o luati tot de la Primarie.
5. - Toti angajatorii dvs. din cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnziatie pentru CCC trebuie sa va elibereze adeverinta tip (Anexa 2) cu veniturile nete lunare.
- Daca veti naste in februarie 2015, cele 12 luni eligibile sunt martie 2014 - februarie 2015.
Plata cm
dns_21adriana
Buna ziua. Cu cat net ramane angajata aflata in CM dintr-un salar brut de 3500 lei. Angajata se afla in cm risc maternal. Tin sa mentionez ca salariata nu a ... (vezi toată discuția)