avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile unei persoane de 16 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile unei persoane de 16 ani

Am mai vazut discutii referitoare la acest subiect, insa nimic concret sau nimic recent. Vreau sa vorbim doar pe baza noului cod civil si penal si sa primesc pareri doar din partea persoanelor care chiar stiu ce vorbesc si pot veni cu legi.

1) O persoana de 16 ani se considera minor? Care este varsta la care minorul devine adult dupa lege?

2) Persoana in varsta de 16 ani ce drepturi la libertate are? Are dreptul de a pleca de acasa si sa locuiasca singura sau impreuna cu un viitor partener de viata?

3) Persoana in varsta de 16 ani are dreptul sa se casatoreasca?

4) Transferul de la o scoala catre alta se poate face la varsta de 16 ani fara acordul parintilor?

5) O persoana de 16 ani are dreptul sa paraseasca teritoriul tarii si are drept de munca in tarile din cadrul Uniunii Europene?

Va rog sa imi raspundeti concret si pe baza legilor in vigoare la cele 5 intrebari de mai sus. Nu ma intereseaza pareri personale de genul "de ce vrei sa pleci de acasa, ar fi mai bine sa va impacati" pentru ca stiu foarte bine situatia, decizia a fost luata si rezultatul va fi acelasi. Vreau doar sa stiu sub incidenta caror legi intru si ce sanctiuni pot fi aplicate.

Va multumesc anticipat!
1 . Persoanele care au implinit varsta de 18 ani sunt considerate majori. ( sub 18 ani minori)
2. Poate locui impreuna cu partenerul de viata , sau singura la alt domiciliu decat cel al parintilor. ( Cred ca unui din parinti o sa sesizeze protectia copiilor pentru unele investigatii eventual politia in cazul in care s-au intretinut relatii sexuale).
3. O persoana se poate casatori de la 16 ani, doar cu acordul unuia dintre parinti. Daca nu doar dupa 18 ani .
4.Transferul se face numai cu acordul parintilor in cazul de fata .
5. Minorii pot calatori in afara Romaniei numai insotiti, cu acordul parintilor , ori a reprezentantilor legali, conform art. 2 alin. 2 legea nr. 248/2005

Sper sa fie de folos !
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014
ciprianstefan92, utilizator
O sa va rog sa revenim putin la aspectul de la numarul 2:

Poate locui singura sau impreuna cu partenerul de viata fara a avea probleme, sa inteleg, chiar de la varsta de 16 ani? In cazul in care parintii depun plangere, ce se poate face impotriva acestui fapt, atata timp cat nimeni nu o obliga sa stea acolo ci o face de buna voie pentru ca are conditii net superioare si un trai mai decent?

Nu s-au intretinut relatii sexuale, insa si in cazul in care s-ar fi intamplat acest lucru stiu ca era vorba de varsta de 15 sau 16 ani.
Instanta poate cere inapoierea copilului de la persoane care il tin fara drept. Instanta va audia si copilul.

Pai cine sa il tina fara drept? Dumneata nu intelegi ca pleaca de buna voie ca acasa nu are dupa ce bea apa?
Si unde se muta va avea? Cine il va intretine ?
Poate va faceti griji degeaba ca parintii va vor cauta sau ruga de dvs sa va intoarceti acasa.
Succes!

Alte discuții în legătură

16 ani... ajutati-ma urgent RoxanAge RoxanAge Am 15 ani si 8luni si prietenul meu e mai mare decat mine,ne iubim foarte mult dar parintii mei nu sunt de acord cu el m.au dus si la politie ...ce pot face sa ... (vezi toată discuția)
Ajutor - posibil concubinaj; el major, ea minora croitoru roxana croitoru roxana am o relatie cu un baiat de 21 ani de 2 aniil iubesc si ma iubeste eu am 15 ani.Daca eu vreau sa ma mut de buna voie la el acasa si parintii nu sunt de acord ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor!!! BMLILIANA BMLILIANA Buna. Am 17 ani si am un prieten (21ani) si sunt cu el de un an, parintii mei nu ma lasa cu el. Daca eu as vrea sa ma duk la el si parintii mei ar apela la ... (vezi toată discuția)