Am mai vazut discutii referitoare la acest subiect, insa nimic concret sau nimic recent. Vreau sa vorbim doar pe baza noului cod civil si penal si sa primesc pareri doar din partea persoanelor care chiar stiu ce vorbesc si pot veni cu legi.
1) O persoana de 16 ani se considera minor? Care este varsta la care minorul devine adult dupa lege?
2) Persoana in varsta de 16 ani ce drepturi la libertate are? Are dreptul de a pleca de acasa si sa locuiasca singura sau impreuna cu un viitor partener de viata?
3) Persoana in varsta de 16 ani are dreptul sa se casatoreasca?
4) Transferul de la o scoala catre alta se poate face la varsta de 16 ani fara acordul parintilor?
5) O persoana de 16 ani are dreptul sa paraseasca teritoriul tarii si are drept de munca in tarile din cadrul Uniunii Europene?
Va rog sa imi raspundeti concret si pe baza legilor in vigoare la cele 5 intrebari de mai sus. Nu ma intereseaza pareri personale de genul "de ce vrei sa pleci de acasa, ar fi mai bine sa va impacati" pentru ca stiu foarte bine situatia, decizia a fost luata si rezultatul va fi acelasi. Vreau doar sa stiu sub incidenta caror legi intru si ce sanctiuni pot fi aplicate.
Stimabile domn, eu nu am cerut pareri referitoare la unde va sta persoana si altele ci am rugat doar din partea celor care cunosc legea sa imi spuna clar, cu specificarea articolelor de lege urmatoarele aspecte:
1) Are voie persoana de 16 ani sa paraseasca in mod LEGAL domiciliul si sa se mute singura (sau cu partenerul de viata) intr-o alta locatie pe care si-o alege singura si de buna voie?
2) Au cum sa riposteze parintii in mod legal? Daca da, cum ar fi indicat sa se procedeze, sa se anunte in prealabil la politie faptul ca vrea sa se mute singura? Nu doreste sa se ajunga la protectia copilului, sa fie luata in plasament sau alte tampenii, de asta intreb forma legala.
3) Persoana are venituri pe care le poate dovedi si are din ce sa traiasca, nu asta e problema doar ca cei de acasa sunt foarte inapoiati si pe langa faptul ca nu o intretin, o mai dau si inapoi si nu ii ofera dreptul la libertate, munca, educatie!
Buna eu am 16 ani și prietenul meu are 20 de ani și am avut relații sexsuoale as vrea sa stiu daca am dreptul sa ma căsătoresc cu el Ca nu vreau ca prietenul me sa stea închis la închisoare și vreau sa ma căsătoresc cu el am dreptul la asa ceva
Va puteti casatori la varsta de 18 ani sau cu acordul parintilor si aviz medical la 16.
Oricum, aveti 16 ani, nu e ok sa rezolvati dv. problema prietenului adult care trebuia sa stie ce inseamna sex cu un minor. Este adult, are o problema, sa o rezolve.
Isi ia un avocat, se duce la politie, da declaratie, veti da si dv. si va vedea el mai departe. Nu mare lucru. Dar pentru asta sa faceti dv. incercari sa ajustati situatia, nu e ok. Nu aveti un prieten prea bun daca va lasa sa faceti asta.