In cazul in care in CCM este stipulat faptul ca angajatii primesc tain din produsele fabricate (gen 3 bucati cascaval pe luna) acestea se considera venit in natura si se impoziteaza?
In cazul in care aceste produse se impoziteaza , puneti-mi cu cat, la ce valoare (de productie sau vanzare) si daca exista cadrul legal ca aceste bunuri sa fie intr-adevar gratuite.
Daca as gasi articolul in care se regaseste "cadouri primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor acordate salariatilor cu diverse ocazii in limita de 150 lei pentru fiecare eveniment si persoana beneficiara" ar fi minunat!
Eu am nevoie de asceasta informatie deoarece trebuie sa negociem CCM iar una din doleante este acordarea unui numar de produse (din cele fabricate de catre societate) cu ocazia sarbatorilor (nu lunar).
Este bine ca insistati si pentru ca trebuie sa corectez o completare facuta de mine mai sus unde spuneam ca avantajele se pot acorda la pretul de productie. Am gresit, ele se acorda la pretul de piata.
Acolo unde ati gasit posibilitatea acordarii cadourilor angajatilor cu copii minori, de mai multe ori pe an, in limita impusa de legiuitor, mai gasiti si dreptul angajatelor de a beneficia de aceste atentii neimpozabile.
Tot acolo gasiti si normele metodologice in care se explica mai pe larg principiul, astfel:
Norme metodologice:
ART. 55 al.3
69. Avantajele în bani şi în natură sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terţi sau ca urmare a prevederilor contractului individual de muncă ori a unei relaţii contractuale între părţi, după caz.
70. La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:
a) folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, în scop personal;
b) acordarea de produse alimentare, îmbrăcăminte, cherestea, lemne de foc, cărbuni, energie electrică, termică şi altele;
c) abonamentele la radio şi televiziune, pentru mijloacele de transport, abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice;
d) permisele de călătorie pe diverse mijloace de transport;
e) cadourile primite cu diverse ocazii, cu excepţia celor menţionate la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal;
f) contravaloarea folosinţei unei locuinţe în scop personal şi a cheltuielilor conexe de întreţinere, cum sunt cele privind consumul de apă, consumul de energie electrică şi termică şi altele asemenea, cu excepţia celor prevăzute în mod expres la art. 55 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal;
g) cazarea şi masa acordate în unităţi proprii de tip hotelier;
h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridică sau de o altă entitate, pentru angajaţii proprii, precum şi pentru alţi beneficiari, cu excepţia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislaţiei în materie;
i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinaţiei şi cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Tratamentul fiscal al avantajului reprezentând contravaloarea primelor de asigurare este următorul:
- pentru beneficiarii care obţin venituri salariale şi asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de această natură ale lunii în care sunt plătite primele de asigurare;
- pentru alţi beneficiari care nu au o relaţie generatoare de venituri salariale şi asimilate salariilor cu suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse în conformitate cu prevederile art. 78 din Codul fiscal.
71. Avantajele în bani pot fi sumele primite pentru procurarea de bunuri şi servicii, precum şi sumele acordate pentru distracţii sau recreere.
72. Avantajele în bani şi echivalentul în lei al avantajelor în natură sunt impozabile, indiferent de forma organizatorică a entităţii care le acordă.
73. Fac excepţie veniturile care sunt expres menţionate ca fiind neimpozabile, în limitele şi în condiţiile prevăzute la art. 55 alin. (4) din Codul fiscal.
74. Veniturile în natură, precum şi avantajele în natură primite cu titlu gratuit sunt evaluate la preţul pieţei la locul şi data acordării avantajului. Avantajele primite cu plata parţială sunt evaluate ca diferenţă între preţul pieţei la locul şi data acordării avantajului şi suma reprezentând plata parţială.
---------------------------------------------etc.---------------------------------------------------
Sunt de parere ca legislatia actuala, oricat de bine ar fi orientata in directia impozitarii cu orice pret a majoritatii veniturilor, totusi, lasa deschise portite pe care se poate intra cu usurinta. Nu strica sa cititi si printre randuri...
De aceea insist, pentru a putea fi clar si mai ales cu legea aproape.
Totusi nu cred ca e in regula ca angajatii sa nu poata beneficia de produse gratuite, cu ocazia zilelor speciale si nu lunar. Probabil exista o portita pe care eu incerc sa o identific, angajatorul (departamentul economic) nu ma sprijina sau trage plapuma pe partea sa. Poate daca aceste produse sunt trecute in categoria protocol...
Legea ar trebui sa fie mai clara astfel incat sa fie trecut negru pe alb ca ,la ocazii speciale, salariatii pot primi produse pana in 150 ron, costuri deductibile si scutite de impozit. Pai unde e avantajul daca un salariat primeste doua baxuri bere pe care plateste impozit. Daca ar fi trecute la produse neconforme?
Va multumesc pentru raspunsuri si sper ca acest topic sa ajute si alti salariati interesati.
Da. Sa spunem ca pentru toti angajatii vor trebui 300 baxuri sau cutii cu cascaval. Aceste produse pot fi trecute la produse necomforme si distribuite angajatilor? Angajatorul avand o faclitate fiscala.
Tichete cadou
vornicuelena
Este corect daca se dau tichete cadou la salariati cu ocazia Craciunului in valoare de 150 ron neimpozabil? Pot fi acordate si in suma mai mare cu conditia sa ... (vezi toată discuția)