avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii TRATAMENTUL FISCAL AL PRIMELOR IN BANI SAU NATURA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

TRATAMENTUL FISCAL AL PRIMELOR IN BANI SAU NATURA

Va rog sa urmariti cele de mai jos expuse ca si cand ar fi sub forma de tabel avand urmatoarele coloane fiecare situatie urmand ordinea coloanelor de mai jos:

Nr ordine
Situatii
Observatii
Din perspectiva impozitului pe profit la nivelul angajatului
Din perspectiva impozitului pe salarii la nivelul angajatului
Din perspectiva contributiilor sociale la nivelul angajatorului si angajatului


1.) Primele in bani sau in natura care nu depasesc suma de 150 ron
a)Se pot acorda de catre angajator in beneficiul fiecarui copil al fiecarui salariat cu ocazia: Pastelui. Zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase
b)Pot fi acordate de angajator cu ocazia zilei de 8 martie
c)Valoarea cadoului oferit fiecarei persoane cu orice ocazie mentionata mai sus nu depaseste suma mentionata mai sus

Cheltuielile sociale deductibile in limita a 2% din valoarea cheltuilelilor cu salariile personalului 9 (conform art.21 alin.3 lit. C din Codul Fiscal)

Nu sunt impozabile cu impozit pe salarii

Nu sunt impozabile cu contributii sociale


2.) Primele in bani sau natura care depasesc suma de 150 ron

a) Nu au limita de valoare
b)Primele pot fi acordate si pentru alte destinatii decat cele enumerate mai sus

Deductibile integral (conform art.21 alin.4 lit. L din Codul Fiscal)

Sunt impozabile cu 16% impozit pe salarii

Sunt impozabile cu contributiile sociale


3.) Tichetele cadou fara limita de valoare

a)Pot fi acordate numai pentru destinatiile sau evenimentele care s eincadreaza in cheltuilelile sociale.Destinatiile au evenimentele care s eincadreaza in cheltuielile sociale sunt cele prevazute in Regulamentul intern de acordare a tichetelor cadou emis de catre angajat.
b)Valoarea nominala a tichetelor cadou face parte din venitul brut, in functie de care se stabilesc deducerile personale care se acorda numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Cheltuielile sociale deductibile in limita a 2% din valoarea cheltuilelilor cu salariile personalului 9 (conform art.21 alin.3 lit. C din Codul Fiscal)

Sunt impozabile cu 16% impozit pe salarii

Nu sunt impozabile cu contributii sociale

Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 21:30, 5 Decembrie 2011
Conform art 55 alin 4 din codul fiscal, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit urmatoarele sume:

"a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget".

In ceea ce prieveste contributiile sociale, art 29615 lit.b:

"Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296^4, urmatoarele:

b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei;"

Asadar, orice alte sume acordate salariatilor cu diverse ocazii si sub diverse sume, care nu sunt mentionate in categoriile de mai sus, reprezinta venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit, percepandu-se si toate contributiile sociale angajat si angajator aferente.

Pentru tichetele cadou retinem urmatoarele aspecte:

Tichetele cadou acordate potrivit Legii 193/2006 reprezinta avantaje impozabile potrivit includerii lor in cadrul art. 55 alin. (3) din Codul fiscal . Potrivit Legii 193/2006 si a normelor sale de aplicare, angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Codul muncii , sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.

Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal , vin sa precizeze, la pct. 70 lit. i), ca la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si tichetele cadou indiferent daca acestea sunt acordate potrivit destinatiilor si cuantumului prevazute de art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal . Asadar, chiar daca tichetele cadou se acorda pe destinatiile si in cuantumul prevazut de art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal , respectiv in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si in beneficiul angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, si chiar daca valoarea cadoului oferit fiecarei persoane sub forma tichetelor cadou, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei, acestea vor fi tratate din punct de vedere fiscal drept avantaje in natura si impozitate prin cumulare cu celelalte venituri salariale ale lunii in care sunt primite.

De asemenea, prevederile privind contributiile sociale obligatorii cuprinse in Titlul IX indice 2. din Codul fiscal includ o serie de exceptii generale si specifice, printre care si excluderea din baza lunara a contributiilor sociale obligatorii a tichetelor cadou acordate potrivit legii, potrivit art. 296 indice 15. lit. o) din Codul fiscal .

Prin urmare, tichetele cadou acordate salariaitilor potrivit legii sunt considerate avantaje in natura, se vor supune impozitului pe salarii, dar nu vor face obiectul contributiilor sociale obligatorii, fiind deductibile totodata la calculul profitului impozabil potrivit art. 21 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal.


[ link extern ] /


Dvs. va rezolvati problema acum. Eu v-am dat punctul de plecare, in forum nu dezbatem subiecte de la cursuri sau seminarii.
Ce m-as mai fi bucurat sa am si eu astfel de puncte de plecare cand eram student...

Dar de unde ai tras tu, Gabriela, concluzia ca e vorba de un student? Vad ca e ditamai cabinetul de avocatura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
Iulian MANEA, Contabil
Iulian Manea a scris:
Dar de unde ai tras tu, Gabriela, concluzia ca e vorba de un student? Vad ca e ditamai cabinetul de avocatura.


Si daca-i "ditamai cabinetul de avocatur", userul nu poate fi student la o facultate economica? Zi-mi mie ca-i intereseaza pe dna av. Romascanu, av. Zaharia sau av. Gazdovici chestiile astea ...si ma las de meserie.

De ce nu le-ai rezolvat tu, daca tot esti asa de binevoitor? Ai intervenit doar cu un comentariu:offtopic:.
Stimata Doamna Gabrielle Monique, asa este nu rezolvam problemele de la cursuri, desi mi-ar fi placut sa mai fiu in acea postura.
Poate nu am reusit eu sa suprind articolele de norme citate si in intregime punctul de plecare, dar nu am chiar observat in ce masura acest punct de plecare se contrazice cu tabelul pus la dispozitie de cabinetul meu in urma discutiilor purtate cu 3 directori economici de la diferite institutii si o firma de auditor recunoscuta nu numai la nivel national.
Sincer as fi dorit ca pe baza tabelului sa mi se raspunda chiar daca ne fiind de aceasi parare tot in formatul de tabel cu indicarea articolului de lege, pentru ca intradevar din punct de vedere fiscal am avut si noi anumite neclaritati intre noi cand s-a inceput sa se dea interpretari diferite textelor legale, dar tot ceea ce a fost punct comun s-a trecut in acest tabel pe care am dorit sa il fac public ca o unealta de lucru cat mai facila mai ales pentru colegii si colegele tale de breasla care pareau sa aiba neclaritati in acest domeniu si mai putin colegii mei de breasla.
daca doresti sa ajuti sa facem o unealta de lucru , cat mai buna si tranparenta si usor accesibila astept indicatii clare de modificare a tabelului sau indicarea de exceptii pe puncte, nu doar un extras de lege mai mult de cat interpretabil, cel putin din perspectiva juristilor.

multumesc de intelegere si mai ales pentru intentia initiala.

cu stima

SN
PARTEA 80^1: Norme metodologice:

69. Avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
70. La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi:
a) folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal;
b) acordarea de produse alimentare, imbracaminte, cherestea, lemne de foc, carbuni, energie electrica, termica si altele;
c) abonamentele la radio si televiziune, pentru mijloacele de transport, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice;
d) permisele de calatorie pe diverse mijloace de transport;
e) cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal;
f) contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor conexe de
intretinere, cum sunt cele privind consumul de apa, consumul de energie electrica si termica si altele asemenea, cu exceptia celor prevazute in mod expres la art. 55 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal;
g) cazarea si masa acordate in unitati proprii de tip hotelier;
h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie;

i)tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent daca acestea sunt acordate potrivit destinatiei si cuantumului prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

( Titlul III, punctul 70 litera i) completat de Art. I, lit. C, pct. 10 din HG 791/2010)


.........

*include modificarile pe text) la data de 1 martie 2011
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
Herra_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA DACA AM ANGAJATI NUMAI BARBATI, FARA COPII, POT SA LE ACORD TICHETE CADOU DE PASTE (vezi toată discuția)
Tichete cadou paste 2012 misuku81 misuku81 buna ziua, dorim sa dam tuturor salariatilor societatii cu ocazia Pastelui 2012 tichete cadou (valoare aproximativa 300 lei fiecare). In afara de ... (vezi toată discuția)
Regim fiscal tichete cadou lilireli lilireli un SRL platitor impozit pe profit acorda tichete cadou salariatilor ( val mai mare de 150 lei), salariatii nu au copii minori valoarea totala a tichetelor ... (vezi toată discuția)