Lucrez din 1 decembrie 2013 cu 6 ore/zi in cim. Saptamana trecuta am fost concediat verbal (am deschis alta discutie privind acest aspect).
In caz de cim cu norma intreaga stiu ca daca concedierea mea s-ar intampla in decembrie 2014 (nu imi este inca clar daca 1 dec. sau 31. dec.) as avea dreptul la 6 luni ajutor de somaj in baza faptului ca am lucrat un an complet.
Ce se intampla in cazul meu, cim fiind doar pt. 6 ore? Tot dupa un an am dreptul la ajutor de somaj sau trebuie sa lucrez o perioada proportional mai lunga pt. a obtine acest drept?
1. Un an de stagiu de cotizare la soma este format din 12 luni de stagiu de cotizare lucrate cu programul normal de 8 ore pe zi.
2. - Daca programul de lucru este part-time atunci stagiul de cotizare este proportional cu programul normal.
- Patru luni lucrate cu 6 ore pe zi sunt egale cu 3 luni de stagiu de cotizare la somaj.
Multumesc pt. clarificare. Asta inseamna pina in aprilie 2015.
Pt. a clarifica pe ce se duce timpul meu de lucru am facut cerere si mi s-a aprobat de consiliul director sa imi notez toate activitatile pe care le desfasor, inclusiv timpii aferenti. Am cerut asta pt. perioada oct-dec. (Considerand suficient 3 luni pt. a putea face o statistica relevanta.) In fiecare luna ies cu programul peste 8 ore. Dovada scrisa am din pacate doar pt. oct-dec., la fel a fost si inainte insa, actvitiatile fiind aceleasi.
Pot cere (impune de fapt, cu cererea nu ajung departe) modificarea cim la 8 ore si pot face asta si recursiv, inclusiv cotizarea la CAS, CASS?
Pot impune macar plata orelor suplimentare? Voi anunta consiliul director ca orele depasesc numarul celor trecute in cim si daca sa continui activitatile necesare. (Ele fiind intr-adevar necesare, mai ales acum la sfarsit de an.)
In cazul salariatilor cu timp partial legea interzice efectuarea de ore suplimentare , cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
Multumesc si pt. aceasta clarificare.
Cum propuneti sa procedez pt. a. recuperarea financiara a orelor prestate in plus b. recunoasterea faptului ca le-am efectuat la ordin.
Situatia reala este in felul urmator:
Am fost activ la asociatia asta de 8 ani si faceam ca voluntar mare parte din treburile pe care le fac si acum. Acum aproape un an am fost angajat cu 6 ore. (Cu multe rugaminti, argumentandu-se tot timpul ca nu sunt bani.) De atunci fac tot aceleasi lucruri, cam 8-10 ore/zi. Acum cateva luni mi-a ajuns si am cerut permisiunea sa fac respectivul tabel pt. a vedea care sunt orele prestate in mod real. In aceasta perioada si-a dat demisia si referentul financiar si bineinteles ce a facut el pina acum trebuie sa fac eu (era angajat cu 2 ore/zi). Am cerut ca macar salariul lui sa-mi fie dat mie, inclusiv cresterea numarului de ore la 8/zi. Asta s-a refuzat.