avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie pensii

Buna ziua, as dori sa aflu cum ma afecteaza neplata angajatorului a contributiilor catre fondul de pensii pe perioada cat am figurat ca angajata pe o perioada de noua luni.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:49, 17 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Din Legea nr.263/2010 :
art.3 (1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p)stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
....

Asadar, pe cale de interpretare, pentru a avea stagiu de cotizare la pensie trebuie ca, contributia de asigurari sociale sa fie datorata si nu achitata.
1. Nu va afecteaza stagiul de cotizare.

2. Va afecteaza numai punctajul lunar care pe perioada respectiva va fi egal cu 0 (zero), adica o pensie mai mica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie anticipata partiala? popacam popacam Am mai multe intrebari: 1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj? 2.pot ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Contributia pentru salarii neplatita Ellena21 Ellena21 Am aflat recent ca angajatorul meu nu a platit de vreun an de zile contributia la bugetul de stat. Concret, cum sunt afectata de acest lucru?Multumesc ... (vezi toată discuția)