avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Participare frate coproprietar la licitatie produsa ...
Discuție deschisă în Executare silită

Participare frate coproprietar la licitatie produsa de executarea silita

buna ziua,

cota mea parte dintr-un apartament mostenit este scoasa la licitatie de catre banca.
poate fratele meu care detine si el o cota parte (majoritara) sa participe la licitatie si sa devina proprietar deplin ?

executorul judecatoresc a spus ca rudele nu au voie sa participe la licitatie. dar daca ruda este in acelasi timp si coproprietar ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: moreoptions , utilizator 11:08, 22 Noiembrie 2014
Legea prevede ca debitorul nu are voie sa participe direct sau prin interpusi la licitatie
In speta dvs, fratele nu poate participa la licitatie
deci fratele desi nu raspunzator in nici un fel de debitul meu, o sa fie silit sa vanda partea lui de casa pentru ca este automat considerat interpus ? asa a prevazut legea ?
ce ar trebui sa faca fratele meu ca sa nu fie dat afara din casa dupa ce noul proprietar al partii mele va dori sa vanda ?
multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aiureala..bineinteles cs fratele poate participa, el participa in calitate de copropietar nu ca ruda sau interpus.
Interpus ar fi daca ar cumpara pt dvs.
Mai mult decat atat, executorul are obligatia sa il anunte cu 2 sapt inainte de licitatie si va fi preferat pt un pret egal.
Art 678 (2) ncpc.
Oricum,legea nu interzice rudelor sa participe, e vb de interpusi, insa nu are legatura cu subiectul.
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
dar s-a ivit urmatoarea situatie: cand fratele a fost la executor sa se inscrie la licitatie, executorul a dat un raspuns ca cel al ynocenttei. calitatea de frate primeaza asupra celei de coproprietar iar fratii nu au voie la licitatie ca pot fi considerati interpusi.

a vorbit cu doi sau trei avocati diferiti, alesi aleator de pe net(ca sa il reprezinte in fata executorului), si a primit tot atatea raspunsuri diferite. a fost descumpanit, astfel ca licitatia a trecut fara ca el sa se poata inscrie.
totusi, la licitatie nu s-a prezentat nimeni, asa ca acum are posibilitatea sa participe la urmatoarea licitatie.
dar se pare ca situatia este foarte neobisnuita, pt ca asa cum am spus raspunsurile avocatilor sunt fie ca al ynocentei si ex. judecatoresc, fie ca al gi-jane2

nici vorba sa fi fost anuntat fratele inainte cu doua saptamani. nu a fost anuntat deloc. am fost anuntat doar eu(debitorul) inainte cu 10 zile calendaristice.

multumesc
Doamna, sa vb pe lege..

Art. 842 ncpc
(1) Poate participa la licitatie, in calitate de licitator, orice persoana care are capacitate deplina de exercitiu, precum si capacitatea sa dobandeasca bunul ce se vinde.
(2) Debitorul nu poate licita nici personal, nici prin persoane interpuse.
( nu dvs participati la licitatie si nici fratele pt dvs ca interpus, ci ca si coproprietar)

(3) Solvabilitatea, capacitatea si interpunerea sunt lasate la aprecierea sumara si imediata a executorului judecatoresc, care poate refuza facand mentiune despre aceasta in procesul-verbal de licitatie.
A facut ?

843ncpc
(3) De asemenea, sunt dispensate de garantia prevazuta la alin. (1) persoanele care, impreuna cu debitorul, au asupra imobilului urmarit un drept de proprietate comuna pe cote-parti sau sunt titularii unui drept de preemptiune, dupa caz.
Asa ca la participarea la licitatie, nu trebuie sa depuna nici garantie.

Dimineata am scris gresit ca art 678 ( 2 ) e din noul cod de procedura civila, e vb de noul cod civil.

calitatea de frate primeaza asupra celei de coproprietar iar fratii nu au voie la licitatie ca pot fi considerati interpusi.



Sa justifice pe lege.
Fratele sa se inscrie la licitatie.

Avocatul care v-a zis ca poate participa, nu v-a zis si cum o face efectiv daca executorul nu-l accepta ?

Alte discuții în legătură

Participare licitatie rodiela2011 rodiela2011 Cine are dreptul din familia mea sa se inscrie la o licitatie a unui imobil care a fost in proprietatea mea? (vezi toată discuția)
Licitatie imobil ipotecat naroty naroty sunt debitor ipotecar intr-un contract bancar. suntem la a 2-a licitatie. pretul s-a micsorat cu 25%. intrebare: pot participa pentru a-mi rascumpara ... (vezi toată discuția)
Licitatie cumparare apartament de catre cumnat. yamada yamada Fratele sotiei mele poate participa la o licitatie de cumparare a unui apartament ce imi apartine, scos la licitatie in urma cererii de executare silita din ... (vezi toată discuția)