avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cuantum pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cuantum pensie de intretinere

buna seara. am de platit o pensie de intretinere lunar de 300 ron din venitul meu de aprox. 900 ron pe luna pt doi copii ai mei din prima casatorie care i-au fost incredintati fostei sotii , in prezent mai am un copil care este pe numele meu si in intretinerea mea rezultat dintr-o alta relatie. deoarece la acelas venit cheltuielile sunt mai mari vreau sa deschid actiune de reducere pensie intretinere. as vrea sa stiu cam care ar fi cuantumul ce mi s-ar mai retine ca titlu de pensie de intretinere in favoarea celor doi minori dupa situatia pe care am expus-o anterior?
Codul Familiei prevede in ceea ce priveste pensia de intretinere, astfel:
Art. 94
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
cris_deo a scris:

buna seara. am de platit o pensie de intretinere lunar de 300 ron din venitul meu de aprox. 900 ron pe luna pt doi copii ai mei din prima casatorie care i-au fost incredintati fostei sotii , in prezent mai am un copil care este pe numele meu si in intretinerea mea rezultat dintr-o alta relatie. deoarece la acelas venit cheltuielile sunt mai mari vreau sa deschid actiune de reducere pensie intretinere. as vrea sa stiu cam care ar fi cuantumul ce mi s-ar mai retine ca titlu de pensie de intretinere in favoarea celor doi minori dupa situatia pe care am expus-o anterior?

Sunteti indreptatit sa formulati actiune de reducere a pensiei de intretinere pe care o datorati celor doi copii rezultati din casatoria desfacuta odata cu nasterea celui de al treilea copil,situatie in care veti fi obligat la prestatii mai mici pentru primii doi copii.
Plafonul maximal poate fi atins sau nu , in functie de nevoile minorilor.Insa pentru 2 copii , legiuitorului a prevazut cuantumul maximal de 1/ 3 din veniturile continue ale dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tumi tumi as vrea sa stiu cum se calculeaza plata pensiei alimentare,cand este vorba de un copil,care ramane in intretinerea mamei,se ia in calcul si datoriile tatalui ... (vezi toată discuția)
Acordare pensie intretinere minor alexandra2006 alexandra2006 Vreau sa introduc o actiune de plata pensie intretinere minor impotriva prietenului meu care nu mai contribuie la cresterea fetitei noastre in varsta de 3,7 ... (vezi toată discuția)