avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune de divort intentata unei persoane bolnava ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune de divort intentata unei persoane bolnava psihic

Buna ziua,
Va deranjez cu o mica problema deoarece am nevoie de cateva lamuriri.

Pentru inceput sa va prezint situatia:
Cumnata mea a intentat actiune de divort fratelui meu, acesta fiind bolnav de neurosifilis, o boala cu tendinte catre schizofrenie (are momente rare in care fara motiv se enerveaza si tipa, injura, etc).

Boala i-a fost descoperita acum 3 ani dar el a inceput sa aiba simptome cu aproximativ 7-8 luni inainte de a fi diagnosticat. Initial medicii au crezut ca este o boala genetica rara si abia dupa cateva luni de analize si teste au ajuns la diagnosticul real.
Pana sa fie diagnosticat cu neurosifilis (o boala care evolueaza dintr-un sifilis netratat si care afecteaza creierul) sotia lui a avut grija de el, dar odata ce a aflat de ce sufera, aceasta nu a mai vrut sa locuiasca impreuna (acestia locuiau cu copilul in casa parintilor ei), mai ales ca boala a evoluat si ca fratele meu nu mai tinea minte ce face, facea greseli la serviciu, etc.
Nu contest ca este 100% vina lui ca nu a vorbit cu nimeni despre ce a patit si ca altfelt s-ar fi putut descoperi si trata la timp sifilisul, dar acest subiect nu isi are locul aici.

De cand a fost diagnosticat cu neurosifilis, fratele meu locuieste cu parintii mei, acestia avand grija de el deoarece are momente in care are nevoie de o persoana care sa ii spuna ce pastile sa ia si cand, dar si sa il supravegheze.

Dupa ce fratele meu s-a mutat la ai mei, sotia lui venea la 2 saptamani cu copilul in vizita, dar aceste vizite au inceput sa se rareasca, in acest moment avand loc la aproximativ 3 luni, cu toate ca eu merg la maxim doua saptamani acolo cu copilul meu si ii propun si ei sa mearga cu mine.

Ieri mama mea a primit acasa un plic prin care fratele meu este anuntat ca a fost intentata actiunea de divort. Am sunat-o pe cumnata si mi-a motivat ca vrea sa faca acest lucru ca sa nu mai fie legata si sa poata beneficia de bursa acordata copilului la scoala (bani care intr-adevar o vor ajuta sa isi creasca copilul), dar ca ea va ramane mereu nora parintilor mei, ca va pastra numele fratelui meu si ca va merge in continuare in vizita la ei.

Mai sunt multe detalii dar cred ca prea multe cuvinte ar plictisi si ar indeparta cititorii. Eu am cateva intrebari la care caut raspuns:

1. Cumnata mea mi-a zis ca ar fi bine ca el sa nu se prezinte deoarece dupa 3 infatisari se pronunta divortul (cu el este destul de greu sa se discute mai ales daca i se pare ceva suspect). Este bine intr-adevar sa nu se prezinte sau urmareste altceva?
2. In plicul sosit acasa se solicita si pensie alimentara (25% din veniturile lui, apropo el este pensionat pe caz de boala) dar cumnata mi-a zis ca nu are nevoie de bani pentru ca nu vrea sa ii ia nimic din cei pana in 400 de lei (si tind sa o cred ca nici pana acum nu a vrut nici un ban de la parintii mei cu toate ca acestia i-au dat atunci cand au avut pt. copil). Exista vre-o reglementare in acest sens avand in vedere boala de care sufera?
3. Exista vreo obligatie din partea cumnatei mele fata de fratele meu?

Mie mi s-a parut putin suspect ca a intentat divort fara sa ii anunte, acesta fiind motivul pentru care doresc raspunsuri la intrebarile de mai sus, si chiar alte lamuriri daca aveti.
Daca le spunea alor mei despre ce vrea sa faca si discuta avea loc inainte de a intenta actiunea de divort, cu siguranta acestia ii intelegeau motivele si ar fi sprijinit-o, dar acum nu stiu ce sa faca si cum sa reactioneze.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
O seara placuta.

Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
bygserv, utilizator
Cel mai recent răspuns: bygserv , utilizator 18:32, 19 Noiembrie 2014
1. este bine sa isi trimita macar avocatul, nu este firesc sa lase procesul la mana ei si in voia sortii. sa nu se desfaca casatoria din culpa exclusiva a domnului.
2. mama copilului nu are voie sa renunte la pensia alimentara deoarece pensia este dreptul copilului.
3. nu exista
Multumesc mult pentru raspunsuri. O zi frumoasa
In cererea de divort care i se comunica si fratelui scrie din ce motibe vrea sotia sa divorteze si din vina cui, nu vor fi surprize sa ceara desfacerea casatoriei din vina sotului cat in ccerere a scris ca e vb de culpa comuna.
Trebuie sa trimita o intampinare cu raspunsul lui la cererea ei, cu dovada veniturilor ca pensia ce se va stabili sa fie raportata la venitul lui, nu la minim pe ec.
La cererea fratelui, instanta poate stabili ca sotia sa ii plateasca pensie dat fiind faptul ca e inapabil de munca si ca nu se poate intretine din venitul lui.
Dansa vrea sa evite sa se afle ca el e bolnav pt ca lucrurle se complica cand cel parat nu are discernamant.
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Exact, aici problema e discernamantul fratelui, exista sau nu?
Nu vad de ce n-ar fi divortat la notar, amiabil, frumos, prin intelegere... ceva e putred, trebuie vazuta hartia aia de la instanta, ce sustine acolo cumnata dv. etc.
Poate este evident ca omul e bolnav si notarul ii va trimite in instanta.

Alte discuții în legătură

Divort cu 1 copil minor inger_parasit2013 inger_parasit2013 O familie = 20 ani casnicie + o fata de 15 ani Mama in stare de recuperare psihologica intrenata intr-un spital neurologic, suferinda de o boala doar in stare ... (vezi toată discuția)
Interdictie domiciliu (frate) Pătru Iuliana Pătru Iuliana Bună ziua, Am nevoie de ajutorul dvs., anul trecut tatăl meu în vârstă de 86 ani a decedat, lăsându-ne mie și soțului meu casa bătrânească ... (vezi toată discuția)
Divort: partaj si custodie ? mariadumitrescu mariadumitrescu Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs! Problema mea este de fapt a fratelui meu: este casatorit de ceva ani in urma casatoriei avand si un copil ... (vezi toată discuția)