avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

O peroana care are : Total stagiu de cotizare realizat: 37 ani, 5 luni si 28 zile, din care: - in gr II(cf Lg 3/1977) 21 ani, 11 luni si 25 de zile;
- conditii normale : 8 ani si 25 zile;
- stagiu similat : (alte drepturi asig sociale) : 1 luna si 12 zile;
- stagiu asimilat : 2 ani si 26 zile(pensie gr 2)
- stagiu aferent gr I si gr II 5 ani si 3 luni

la ce varsta poate iesi la pensia de drept? Pensia de gradul este considerata vechime(participa la perioada de cotizare)? Trecerea la pensia pentru limita de varsta se face "automat" sau trebuie facuta o cerere in acest sens? datele de mai sus sunt din data de 30.08.2010. De atunci pana in prezent persoana in cauza primeste pensie pe caz de boala, gr 3. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: btmariuss , utilizator 17:42, 22 Noiembrie 2014
Precizati daca este vorba despre un barbat,sau despre o femeie.
Daca este vorba despre o femeie,precizati luna si anul nasterii.
Este femeie, anul nasterii 1959 luna martie. Va multumesc.
De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta.

Legea 263/2010


ART. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

Limita de varsta la 56 de ani si 10 luni(ianuarie 2016).

Timpul in care beneficiaza de pensie de invaliditate este stagiu asimilat si va intra in calculul pensie de limita de varsta.

Pensia de limita de varsta va creste fata de cea de invaliditate.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate sã treacã mama de la pensie de invaliditate la pensie pentru limitã de vârstã? maryana28 maryana28 Buna seara! Mama mea s-a pensionat in anul 2002, avand pensie de invaliditate grad 2. In prezent mama mea are varsta de 54 ani si ar vrea sa stie daca poate ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta pityika pityika DACA MA PUTETI AJUTA REFERITOR LA PENSIONAREA UNEI PERSOANE LA LIMITA DE VIRSTA ! DATELE SINT DIN DECIZIA DE PENSIONARE DE INVALIDITATE COD PENSIE N22 din ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie+vechime in munca floridelotus floridelotus Bine v-am gasit! As dori sa stiu cum as putea proceda pentru a mi se recalcula pensia si vechimea in munca,fiind pensionata gr3 de 11 ani.Am 54 de ani si 25 ... (vezi toată discuția)