buna seara. am urmatoarea problema: mama mea detine un teren de circa 3000 de metri patrati. titlu de propritate are numai pe jumatate de suparafata., dar intreaga suparafata o stapineste neintrerupt din anul 1962 . in anul 2009 da in judecata primaria pentru a se stabili dreptul de uzucapiune. aflam cu stupuare ca pe cealata jumatate de teren exista un alt titlu de proprietate pe numele altcuiva. actiunea este respinsa. in 2010 deschide o alta actiune de data asta impotriva primariei, comisiei locale, comisiei judetene si a mostenitorilor titlului de proprietate pentru constatarea uzucapiunii si anularea partiala a titlului de proprietate. aiaci fac o paranteza si va spun ca aflu ca si primaria a deschis o actiune de anulare a respectivului titlu, actine care a fost respinsa. in timpul procesului mama afla cu stupuare ca la dosarul de costituire a titlui se afla o declaratie ,in calitate de vecin, sremnata de ea precum ca titlul respecta limitele hotarului. se face o plingere penala la procuratura pentru a se dovedi ca semnatura este falsa. procesul este suspendat. se stabileste prin hotarire judecatoreasca ca semnatura este falsa (este facuta de primar insasi, lucru stabilit de mai multe expertize grafoscopice) si anuleaza respectivul inscris. acum , intrebarea mea este : la ce sa ma astept? multumesc anticipat
Pe cale de consecinţă, uzucapuiunea (prescripţia achizitivă) se întemeiază pe faptul posesiei îndelungate a unui imobil-teren. Reţinem însă că, pentru a produce consecinţe juridice, legiuitorul a arătat că nu este suficientă o simplă posesie, ci este necesar ca posesia exercitată să fie una utilă.
Aşadar, uzucapiunea (prescripţia achizitivă) este modul de dobândire a proprietăţii (sau a altor drepturi reale), prin posedarea neîntreruptă (a imobilului) în termenul şi condiţiile prevăzute de lege.
Uzucapiunea poate fi invocată atât pe cale de acţiune în justiţie (prin cerere de chemare în judecată), dar şi pe cale de excepţie.
Pentru a putea opera uzucapiunea mai este necesar ca bunurile imobile (terenuri) să se afle în circuitul civil, ceea ce înseamnă că bunurile nu trebuie să fi fost declarate inalienabile. Având în vedere acest aspect, reţinem că bunurile ce fac parte din domeniul public sunt inalienabile şi, deci, nu pot fi uzucapate, spre deosebire de bunurile din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrative-teritoriale (al consiliilor locale) care nu sunt inalienabile şi, pe cale de consecinţă, pot fi uzucapate, adică poate fi obţinut dreptul de proprietate asupra acestora prin uzucapiune.
Evident, poate fi obţinut dreptul de proprietate asupra imobilelor-terenuri prin uzucapiune şi prin acţiune formulată împotriva unei persoane fizice, mai precis împotriva fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia.
In tot acest timp cine a platit impozitul ptr acel teren?
terenul a fost dat de primarie in anul 1962. si facea parte din domeniul privat al primariei. impozitul a fost platit de catre bunica mea si apoi de mama. dar acest teren la inceput a fost un fel de mocirla dsi groapa de gunoi. cu timpul bunica si apoi mama au carat pamint , lau desecat si lau facut cit de cit productiv.