avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate teren

Mă interesează dacă se poate obține, și în ce condiții, dreptul de proprietate asupra unui teren aflat în folosință în baza dreptului de uzucapiune. Menționez că posesia terenului este de peste 10 ani, neîntreruptă și utilă, în urma unei înțelegeri verbale cu unul dintre moștenitorii terenului, fiindu-i achitată acestuia și o sumă de bani ca cotă parte a dreptului său de proprietate. Tranzacția nu a putut fi realizată formal cu înscrisuri întrucât ceilalți moștenitori nu au putut fi găsiți. În lipsa unor documente care să ateste cele stabilite verbal, se poate obține dreptul de proprietate?
Cel mai recent răspuns: Catalin1991 , utilizator 21:18, 20 Ianuarie 2020
Buna seara,
Se poate obtine drept de proprietate in doua feluri:
1. printr-o uzucapiune de peste 30 de ani conform vechiului cod civil, avand in vedere ca uzucapiunea dumneavoastra a inceput sub auspiciile lui.
2. printr-o uzucapiune dupa noul cod civil si atunci luati URGENT legatura cu un avocat.
Vă mulțumesc pentru raspuns!
Stimate domn,

In baza art. 1846, 1847 din Codul civil, puteti invoca uzucapiunea de lunga durata, cea de 30 de ani.

Pe cale de consecinţă, uzucapuiunea (prescripţia achizitivă) se întemeiază pe faptul posesiei îndelungate a unui imobil-teren. Reţinem însă că, pentru a produce consecinţe juridice, legiuitorul a arătat că nu este suficientă o simplă posesie, ci este necesar ca posesia exercitată să fie una utilă.

Aşadar, uzucapiunea (prescripţia achizitivă) este modul de dobândire a proprietăţii (sau a altor drepturi reale), prin posedarea neîntreruptă (a imobilului) în termenul şi condiţiile prevăzute de lege.

Uzucapiunea poate fi invocată atât pe cale de acţiune în justiţie (prin cerere de chemare în judecată), dar şi pe cale de excepţie.

Pentru a putea opera uzucapiunea mai este necesar ca bunurile imobile (terenuri) să se afle în circuitul civil, ceea ce înseamnă că bunurile nu trebuie să fi fost declarate inalienabile.

vând în vedere acest aspect, reţinem că bunurile ce fac parte din domeniul public sunt inalienabile şi, deci, nu pot fi uzucapate, spre deosebire de bunurile din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrative-teritoriale (al consiliilor locale) care nu sunt inalienabile şi, pe cale de consecinţă, pot fi uzucapate, adică poate fi obţinut dreptul de proprietate asupra acestora prin uzucapiune.

ati putea vă rog să dezvoltați puțin posibilitatea invocării uzucapiunii pe lace de excepție?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune 30 ani irinasebi irinasebi buna seara. am urmatoarea problema: mama mea detine un teren de circa 3000 de metri patrati. titlu de propritate are numai pe jumatate de suparafata., dar ... (vezi toată discuția)
Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)