avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata prin banca pentru achizitie casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata prin banca pentru achizitie casa

Intentionez sa achizitionez o casa in viitorul apropiat. La incheiera contractului de vanzare-cumparare doresc sa fac plata prin banca. E clar ca plata nu se poate face concomitent cu semnarea contractului, si atunci care ar fi procedura pentru a realiza aceasta?
Am citit ca la un moment dat se discuta obligativitatea platii prin banca la orice suma de peste 10000RON; este intrata in vigoare aceasta lege?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:03, 20 Noiembrie 2014
Eu am procedat in felul urmator fiind vanzator: am mers la notar am rezlvat cu toate documentele , cand am ajuns inpunctul semnarii cumparatorul a mers impreuna cu mine la banca a depus banii in contul meu specificand ce reprezinta suma ne-am intors la notar cu dovada platii, am semnat contractul de v/c. Oricum contractul ramnae la notar pana se face intabularea pe noul proprietar, eu ca si vanzator am primit un exemplar.
Mult succes
PS. trebuie sa ai un notar cu care sa colaborezi ok si sa ai incredere, din pacate ai dreptate sa iti iei masuri de siguranta pt ca sau intamplat si multe probleme la modul general.
Referitor la plafonul de plati se refera la societati nu cred ca au legatura cu PF.
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
IONICA VADUVA, utilizator
Eu as vrea sa fac plata prin online banking sau ordin de plata si nu depunand cash in contul vanzatorului. Dar presupun ca as putea o procedura similara.
da se poate, pe documentul de plata trecandu-se ce reprezinta plata si eventual numarul contractului dat de notar.
Mult succes
Exista mai multe variante pentru siguranta tranzactiei si depinde de mai mutle aspecte. In afara se foloseste mai mult contul de tip escrow, la noi e mai scump asa (cred ca e cam 3-5%, depinde de banca).
In esenta, depinde de multe aspecte modul in care partile aleg sa se protejeze: daca esti vanzator sau cumparator conteaza (eu nu as sfatui plata inainte de semnarea contractului, e putin ciudat si cu atat mai mult sa treceti numarul unui contract inca neincheiat), daca e prin credit sau nu, daca partile au contractul standard sau e redactat special pentru ele (sau pentru ea, pentru o parte) etc.

Legal, orice vanzare inseamna incheierea conventiei, plata pretului, predarea lucrului. Nu e interzisa plata in avans a pretului, dar e ciudat sa platesti un act neincheiat inca; juridic vorbind. Inteleg ca ati avut incredere in notar, dar nu e chiar perfect asa. Poate dadea o masina peste o parte in drum spre notar... :)
Sigur ca am glumit; totusi, am intalnit cazuri in care partile s-au despartit cand stateau cu actul in fata.
Notarul, trebuie inteles, e obligat sa verifice vointa partilor si sa respecte cerintele legale pentru incheierea actului; ca partile platesc sau nu, nu e treaba lui; ca platesc cash, ca platesc mai tarziu, ca platesc prin banca, el spune ori cea mai intalnita varianta ori cum le e mai bine partilor. Nu prea e treaba lui sa propuna, sa stie practici in caz de litigiu etc.

Una dintre cele mai sigure modalitati este incheierea actului cu transferul proprietatii la momentul platii; in acest caz, plata se face prin banca, iar documentul de plata pleaca, impreuna cu contractul, la BCF. Fara document de plata, vanzatorul ramane proprietar. Totusi, nici cumparatorul nu ajunge sa dea banii degeaba, caci el deja are actul de vanzare semnat in mana.
Dar e mai simplu pentru intabulare daca se precizeaza in contract ca banii s-au dat si imobilul s-a predat fara alte formalitati.
De aceea, bancile care dau credit cer, de regula, antecontract pentru avans, iar diferenta de pret o platesc ele DUPA incheierea contractelor, cumparatorul nici nu vede banii, banca asigurandu-se astfel ca ei ajung la vanzator. Se transfera de la banca la vanzator. In act apare plata efectuata fara vreo alta formalitate sau nevoie de dovada la CF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notarul ca agent escrow enverhoxha enverhoxha Am citit ca in noul Regulament de aplicare a legii notarilor publici e prevazut ca notarul public poate actiona in calitate de agent escrow. Ce inseamna asta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar ... milena2020 milena2020 Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar un apartament sunt restrictionata la a i da doar 10000 euro vanzatorului in mana si restul prin ... (vezi toată discuția)
Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament SVD SVD Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se ... (vezi toată discuția)