avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare imobil

Va salut.

Imi puteti spune care sunt etapele de urmat in cazul procedurii de vanzare-cumparare a unui imobil,pentru ca ambele parti sa fie puse la adapost de orice incercare de fraudare,neindeplinire a obligatiilor prevazute in contract,etc.?
Initial s-a convenit ca vanzarea-cumpararea sa se faca fara precontract,pentru a nu se tergiversa actiunea intrucat cumparatorul are toata suma pregatita.Plata urma sa se faca pe baza unei conventii bilaterale,in care se stipula ca vanzatorul se obliga ca in termen de 48 de ore de la primirea banilor in contul indicat,sa incheie actul de vanzare-cumparare cu cumparatorul. Ulterior cumparatorul s-a razgandit pretextand ca nu se simte in siguranta sa vireze pretul imobilului in contul vanzatorului,cu toate ca amintita conventie scrisa reprezenta o dovada certa cu privire la faptul ca suma odata achitata obliga pe vanzator sa incheie actul de vanzare-cumparare.Cumparatorul doreste acum ca acest contract(de vanzare-cumparare),sa se incheie inainte de primirea banilor de catre vanzator,urmand a fi mentionat in contract ca acesta intra in vigoare numai dupa ce vanzatorul declara ca a primit pretul cuvenit. Ce posibile capcane poate ascunde o asemenea varianta,si cum pot fi ele evitate? Care este procedura cea mai simpla,sigura si fara complicatii de urmat?

Va salut cu stima.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 18:57, 2 Iunie 2011
cel mai simplu : la notar, banii jos, notarul are "masina de numarat banii" va puneti semnaturile pe act si gata.
faza asta cu plata la 24 ore/ 48 ore inainte/dupa semnarea contractului este de/pentru tepari !

Cea mai sigura procedura, pe care v-o recomand, este urmatoarea:
vanzatorul si cumparatorul iau legatura cu notarul. Acesta din urma obtine extrasul de carte funciara pentru autentificare si redacteaza contractul.
Cu toate documentele, partile impreuna cu notarul merg la banca de unde cumparatorul va face viramentul, unde partile se asigura ca exista banii in cont. Contractul de vanzare cumparare se semneaza in acelasi timp cu ordinul de plata, astfel cred ca fiecare parte este impacata.
"ce-i in mana nu-i minciuna"
e mai buna varianta prezentata, atat timp cat cumparatorul are incredere in ordinul de plata si extrasul de cont.
1. Partile se prezinta la notar, se redacteaza contractul de vanzare cumparare, se semneaza si se autentifica de notarul public (o copie va fi necesara si la banca, pentru viramentul sumei respective, intrucat este vorba de o suma destul de mare banuiesc), toate actele raman la notar, vanzatorul si cumparatorul pleaca la banca, se verifica viramentul si cand totul e ok se intorc la notar si intra in posesia contractelor (daca e ceva in neregula, notarul distruge actele semnate).
2. Se incheie contract de vanzare cumparare cu urmatoarele mentiuni: "Pretul vanzarii este de ---- LEI, care va fi achitat in termen de 48 de ore de astazi, data autentificarii prezentului contract, respectiv cel mai tarziu la data de ----, in contul vanzatorului nr.---- deschis la banca ----. Pact comisoriu expres de gradul IV: in situatia in care pretul vanzarii nu va fi achitat la termenul de mai sus, in contul si cuantumul mentionate, prezentul contract se reziliaza de plin drept, fara punere in intarziere sau interventia instantei de judecata". In fine, cam asta e esenta, notarul stie sa formuleze mai bine probabil...... Oricum, daca alegeti varianta 2, vanzatorul va trebui sa dea o declaratie a notar de primire a pretului (pt siguranta 100%).
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
narcisa_salbatica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar ... milena2020 milena2020 Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar un apartament sunt restrictionata la a i da doar 10000 euro vanzatorului in mana si restul prin ... (vezi toată discuția)
Tranzactie imobiliara - plata simultana cu semnarea actelor AntiSecretare AntiSecretare Cum se pot [b]asigura vanzatorul si cumparatorul[/b] unei locuinte ca tranzactia se va finaliza [b]fara pagubirea vreunei parti[/b]? Care ar fi ... (vezi toată discuția)
Cum se pot incasa cel mai sigur bani intr-o vanzare de teren? liana1963 liana1963 As dori sa stiu care este cel mai sigur mod de a incasa pretul unui teren vindut ( deci relativ o suma mare de bani) ,asa incit sa poata fi semnat actul de ... (vezi toată discuția)