Cum se pot asigura vanzatorul si cumparatorul unei locuinte ca tranzactia se va finaliza fara pagubirea vreunei parti?
Care ar fi avantajele si dezavantajele metodelor (costuri, rapiditate, siguranta, etc.)?
Am citit in discutii foarte vechi (unele si de acum 10 ani) ca ar fi variante de genul:
- cont Escrow la o banca (nu mi-am dat seama ce comisioane implica
exact nici macar din desfasuratorul bancii)
- partile semneaza contractul, dar acesta ramane blocat la notar pana se revine cu ordinele de plata
- partile semneaza contractul, dar acesta este conditionat de plata ulterioara pana la o anumita data pentru a deveni valid
- notarul se deplaseaza la banca/bancile cumparatorului alaturi de acesta pentru a verifica efectuarea platilor
Mai sunt de actualitate asemenea variante? Mai exista si altele?
- Documentul bancar ar trebui mentionat in act (numarul si data eliberarii ordinului de plata, chitantei de depunere numerar etc)
- Nu exista asa ceva. Contractul devine valid de la data semnarii lui. Sau va referiti la plata pretului in rate?
- nu intra in atributiile notarului sa supravegheze plata pretului.
Nu exista o sincronizare perfecta. 20% trebuie sa existe si incredere.
Vanzatorul nu semneaza pana nu isi vede banii in cont.
Cumparatorul nu vireaza banii pana ce vanzatorul nu semneaza. Iar daca vorbim de niste mii de euro, dureaza pana si cateva ore pana intra suma in contul vanzatorului. Apoi, sunt banci care solicita o copie a contractului, pentru a justifica viramentul.
Realizati ca daca fiecare isi pune ambitia, situatia poate continua la nesfarsit.
O solutie practica ar fi sa precizati in contract ca, dreptul de proprietate se transfera dupa efectuarea platii care, se dovedeste cu extrasul de banca eliberat de banca .