avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tranzactie imobiliara - plata simultana cu semnarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tranzactie imobiliara - plata simultana cu semnarea actelor

Cum se pot asigura vanzatorul si cumparatorul unei locuinte ca tranzactia se va finaliza fara pagubirea vreunei parti?

Care ar fi avantajele si dezavantajele metodelor (costuri, rapiditate, siguranta, etc.)?

Am citit in discutii foarte vechi (unele si de acum 10 ani) ca ar fi variante de genul:
- cont Escrow la o banca (nu mi-am dat seama ce comisioane implica
exact nici macar din desfasuratorul bancii)
- partile semneaza contractul, dar acesta ramane blocat la notar pana se revine cu ordinele de plata
- partile semneaza contractul, dar acesta este conditionat de plata ulterioara pana la o anumita data pentru a deveni valid
- notarul se deplaseaza la banca/bancile cumparatorului alaturi de acesta pentru a verifica efectuarea platilor

Mai sunt de actualitate asemenea variante? Mai exista si altele?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2018
AntiSecretare, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
exista ordinul de plata conditionat, instrument folosit de mai toate bancile. online puteti gasi date suficiente
- Documentul bancar ar trebui mentionat in act (numarul si data eliberarii ordinului de plata, chitantei de depunere numerar etc)
- Nu exista asa ceva. Contractul devine valid de la data semnarii lui. Sau va referiti la plata pretului in rate?
- nu intra in atributiile notarului sa supravegheze plata pretului.

Nu exista o sincronizare perfecta. 20% trebuie sa existe si incredere.
Vanzatorul nu semneaza pana nu isi vede banii in cont.
Cumparatorul nu vireaza banii pana ce vanzatorul nu semneaza. Iar daca vorbim de niste mii de euro, dureaza pana si cateva ore pana intra suma in contul vanzatorului. Apoi, sunt banci care solicita o copie a contractului, pentru a justifica viramentul.
Realizati ca daca fiecare isi pune ambitia, situatia poate continua la nesfarsit.
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O solutie practica ar fi sa precizati in contract ca, dreptul de proprietate se transfera dupa efectuarea platii care, se dovedeste cu extrasul de banca eliberat de banca .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata apartamentului, prin transfer bancar cristina.risca cristina.risca Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare imobil Artigas Artigas Va salut. Imi puteti spune care sunt etapele de urmat in cazul procedurii de vanzare-cumparare a unui imobil,pentru ca ambele parti sa fie puse la adapost ... (vezi toată discuția)
Notarul ca agent escrow enverhoxha enverhoxha Am citit ca in noul Regulament de aplicare a legii notarilor publici e prevazut ca notarul public poate actiona in calitate de agent escrow. Ce inseamna asta ... (vezi toată discuția)