avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarul ca agent escrow
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarul ca agent escrow

Am citit ca in noul Regulament de aplicare a legii notarilor publici e prevazut ca notarul public poate actiona in calitate de agent escrow.
Ce inseamna asta si cum imi poate folosi in cazul vanzarii unui imobil?
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
enverhoxha, utilizator
Cel mai recent răspuns: enverhoxha , utilizator 11:19, 1 Mai 2014
Contul Escrow este un cont deschis la o banca in care se pot depune bani de catre cumparator drept garantie pentru perfectarea unei tranzactii si poate fi accesat de catre vanzator numai dupa perfectarea tranzactiei.
Probabil notiunea de agent Escrow pentru notar reprezinta cam acelasi lucru, notarul fiind cel pastreaza banii dar nu vad rostul unui astfel de aranjament, notarul nu este banca sa pastreze banii dintr-o tranzactie in curs de derulare, alta trebuie sa fie explicatia, sa asteptam raspunsul unui notar.:)
Calitatea de agent escrow este binevenita, daca NP ar practica tarife rezonabile.
Contul escrow semnifica faptul ca banca (si acum NP) primeste o suma de bani (care ramane proprietatea deponentului pana in momentul platiii) si efectueaza plata prevazuta in contrct catre o anumita persoana numai contra unor documente si/sau la indeplinirea unei obligatii si/sau efectuarea unei anumite actiuni, toate specificate in contractul prin care s-a deschis contul escrow.
cyan a scris:

notarul nu este banca sa pastreze banii dintr-o tranzactie in curs de derulare, alta trebuie sa fie explicatia, sa asteptam raspunsul unui notar.:)


Notarul nu este bancă, dar există posibilitatea prin acestă reglementare legală să fie deschis un cont bancar ale cărui tranzacții să fie în prealabil validate de către acel notar.

Adică să nu miște nimic prin acel cont decât cu acordul notarului.

E un lucru bun, după părea mea.
Adica sa mai facem o comisie care sa valideze deciziile altei comisii!
Nu zic ca ar fi un lucru rau dar banca poate sa elibereze banii dintr-un cont escrow la prezentarea unui document legal incheiat intre parti la notar, nu este necesar in opinia mea ca notarul sa fie cel care sa isi dea acordul pentru efectuarea unei tranzactii.
Conditia de eliberare a banilor din cont sa fie prezentarea contractului de v/c incheiat la notar, nu vreun act din care sa reiasa acordul notarului.
E vorba de altceva.

De exemplu, vânzătorul își dă acordul la transferul proprietății după ce cumpărătorul depune banii în cont, iar cumpărătorul nu depune banii dacă vânzătorul nu transferă proprietatea.

Cum rezolvați problema?

Se deschide un cont unde cumpărătorul depune banii, fără ca cel ce vinde să aibă acces la ei înainte ca notarul să confirme transmiterea proprietății de către vânzător.

E un echivalent modern al „primirii prețului” la notar.
Adică, de ce să mă duc la notar cu x zeci de mii de orice valută sau lei și să-i predau „în fața notarului”, când aș putea să-i depun într-un cont care este din acest puct de vedere „la dispoziția notarului”?

Nu are nici o legătură contul de tip escrow cu vreo comisie.

Probabil că ați înțeles greșit întrebarea celui care a deschis topicul.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar ... milena2020 milena2020 Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar un apartament sunt restrictionata la a i da doar 10000 euro vanzatorului in mana si restul prin ... (vezi toată discuția)
Plata apartamentului, prin transfer bancar cristina.risca cristina.risca Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul ... (vezi toată discuția)
Mostenire cont bancar-litigiu cu banca AndreiManea AndreiManea Buna ziua Am mostenit,dupa decesul unui unchi un cont bancar. Cu actele necesare,m-am prezentat la banca, pentru verificarea contului.Pe baza actelor, in ... (vezi toată discuția)