avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata apartamentului, prin transfer bancar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata apartamentului, prin transfer bancar

Buna seara,

Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul vanzatorului.
Vanzatorul are pretentia ca, la momentul semnarii, sa i se fi virat deja banii in cont. Pe de alta parte, nici eu nu pot face viramentul pana nu am certitudinea ca semnez cu acesta contractul de vanzare cumparare.
Exista vreo posibilitate sa iesim din acest cerc vicios, fara a face plata in numerar in fata notarului?
Din auzitea, am inteles ca exista o anumita procedura cu ajutorul notarului care se va ocupa de autentificare, dar nu stiu prea multe detalii.

Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dragana 92 , utilizator 19:29, 28 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Menţionaţi în contract că transferul dreptului de proprietate se va face la data plăţii preţului în contul vînzătorului deschis la .... cu nr.cont ......................., dovada plăţii urmînd a fi făcută, atît faţă de vînzător, cît şi faţă de OCPI în vederea întabulării dreptului de proprietate pe numele cumpărătorului, cu ordinul de plată vizat de banca cumpărătorului.

În acest fel, nici dumneavoastră nu plătiţi înainte de semnarea actului, nici vînzătorul nu vă transferă dreptul de proprietate înainte de plata preţului.

Notarul va depune la CF actul autentic însoţit de ordinul de plată.

E una dintre soluţii. Elegantă pentru toată lumea. Mai sunt şi altele, dar ar însemna să muncesc eu în locul notarului. Care are obligaţia de a sfătui părţile.

Liviu S.Bordaş.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
themis a scris:

E una dintre soluţii. Elegantă pentru toată lumea. Mai sunt şi altele, dar ar însemna să muncesc eu în locul notarului. Care are obligaţia de a sfătui părţile.


=D> Corect, sa munceasca notarul pentru onorariu! ;)
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
discutati cu vanzatorul sa isi deschida cont la aceeasi banca si agentie cu d-vs sau invers, va deschideti d-vs cont la banca lui la aceeasi agentie. solicitati notarului ales sa se deplaseze la banca aleasa pt autentificare. in aceste conditii, la banca, la momentul autentificarii...solicitati un extras de cont cum ca sunteti solvabila, extras pe care il prezentati vanzatorului pt ca acesta sa aiba incredere pt a semna actele, apoi semnati actele autentice iar in secunda 2 faceti ordinul de plata pt vanzator. in acest fel, ambele conturi fiind in acelasi loc dureaza mai putin de 10 min pt ca vanzatorul sa aiba certitudinea ca i-au intrat banii in cont ca urmare a vanzarii facute. de fapt, pana semneaza notarul toate exemplare actului banii intra deja din contul d-vs in cel al vanzatorului...
o alta solutie ar fi contul escrow dar trebuie sa va intelegeti cine plateste costurile unei asemenea optiuni...parca o,4 % din suma...cred ca difera de la banca la banca.
in orice caz, nu uitati sa obtineti de la vanzator o declaratie ulterioara vanzarii (data tot atunci la banca, dupa ce si-a vazut banii in cont fapt demonstrat prin extrasul bancar al contului sau) prin care acesta spune ca a primit pretul si ca nu mai are pretentii de niciun de la d-vs. ca sa dormiti linistita si sa va bucurati de casa achizitionata.
mult succes
"Da. Menţionaţi în contract că transferul dreptului de proprietate se va face la data plăţii preţului în contul vînzătorului deschis la .... cu nr.cont ......................., dovada plăţii urmînd a fi făcută, atît faţă de vînzător, cît şi faţă de OCPI în vederea întabulării dreptului de proprietate pe numele cumpărătorului, cu ordinul de plată vizat de banca cumpărătorului."...suntem juristi...discutam pe institutii...ce avem mai sus?...termen sau conditie?...daca e termen atunci dr de propr nu se transmite decit la termen care trebuie specificat...in concluzie e conditie rezolutorie neplata pretului care e subinteleasa...1020 c civ si urmatoarele...insa, pentru ca sa opereze rezolutiunea, avem nevoie de instanta...in consecinta, nu cred ca vinzatorul agreaza...ramine cu apartamentul dat, fara bani si cu un proces pe cap...sugerez si eu ca actul sa se semneze in banca cocomitent cu introducerea ordinului de plata dupa o prealabila verificare a contului cumparatorului...

Cel mai sigur e sa faceti un cont escrow, deoarece acolo se pot vira banii fara sa ajunga la vanzator, dar nici cumparatorul sa-i poata lua inapoi. Banii sunt, sa zicem asa, la un tert de incredere care nu poate decat sa dea banii vanzatorului cand contractul e semnat. Costa, dar rezolva problema foarte eficient.

Alte discuții în legătură

vanzare- cumparare imobil GABI2011 GABI2011 Vreau sa cumpar o casa , dar proprietarul vrea banii inainte in cont sa, nu cumva sa fie falsi spune el , apoi vrea sa semneze contractul de vanzare ... (vezi toată discuția)
Tranzactie imobiliara - plata simultana cu semnarea actelor AntiSecretare AntiSecretare Cum se pot [b]asigura vanzatorul si cumparatorul[/b] unei locuinte ca tranzactia se va finaliza [b]fara pagubirea vreunei parti[/b]? Care ar fi ... (vezi toată discuția)
Clauze in contract vanzare imobil privind transfer bancar iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune Buna ziua, am o intrebare privind transferul bancar si doresc sa stiu care este solutia ideala pentru vanzator si cumparator - eu fiind vanzatorul ... (vezi toată discuția)