avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cont bancar-litigiu cu banca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cont bancar-litigiu cu banca

Buna ziua
Am mostenit,dupa decesul unui unchi un cont bancar.
Cu actele necesare,m-am prezentat la banca, pentru verificarea contului.Pe baza actelor, in data de 19-01-2010 ,am lichidat contul,retragand suma de 9833euro.

Dupa 9 ( noua ) luni,primesc din partea unei case de avocatura,reprezentanta a Bancii, o invitatie de Conciliere Directa,prin care sunt somat sa restitui intrega suma, pe motiv ca suma reprezenta pasivul si nu activul succesoral al defunctului.
La anexa se afla copii dupa:
1 contract cont escrow
2 procura speciala de administrare
3 chitanta retragere numerar
Din ce am putut intelege din actele anexate:
Contract cont escrow:
-Unchiul a facut un contract de vanzare-cumparare pentru un teren, avnsul fiind transferat de cumparator in cont escrow
-Continutul contului escrow a reprezentat chiar suma gasita in cont personal
-In conditiile contractului s-a mentionat ca suma din contul escrow va fi transferata in contul personal al vanzatorului daca acesta se prezinta la banca ( in termen de 120 zile ) cu originalul contractului de vanzare-cumparare, in caz contrar, banii vor fi restituiti cumparatorului.
-Contul personal al unchiului a fost deschis la aceeasi banca ( intelegand ca banca a administrat avansul, transferand banii din cont escrow in cont personal la indeplinirea obligatiei vanzatorului).

Data Contractului cont escrow: 23.06 2006 si probabil ( in interiorul celor 120 zile de gratie ) transferul in cont personal in cursul anului 2006.

20-09-2010 este data la care sunt invitat sa discut AMIABIL cu reprezentantul Casei de Avocatura angajata de Banca, restituirea sumei.Nu stiu ce "pozitie" sa adopt.

Ceea ce nu inteleg:
1 De ce m-a lasat banca sa lichidez contul, daca acesta era "pasiv" si nu "activ" dpdv succesoral?
2 Nu um gasit nici un act in posesia unchiului din care sa rezulte vreo obligatie a acestuia fata de modul de gestionare a banilor din cont, in sensul accesului/extragerii/lichidarii contului.
3 Dupa patru ani de la incheierea contractului de vanzare-cumparare ( si a deschiderii contului pentru aconto ), nu stiu daca diferenta de bani, pana la suma totala a fost achitata de cumparator.Nu am gasit nici un act sa dovedeasca acest lucru.
4 Nefinalizarea contractului obliga ,vanzatorul sa nu acceseze suma din cont?
Si in acest caz Banca, cred ca trebuia sa ma instiinteze de acest lucru.

As dori un sfat

Multumesc

A.Manea
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
AndreiManea, utilizator
Cel mai recent răspuns: AndreiManea , utilizator 13:14, 16 Septembrie 2010
Cunoasteti cumparatorul?
Cunoasteti terenul?
Doncean a scris:

Cunoasteti cumparatorul?
Cunoasteti terenul?


Nu
Am aflat de aceasta probabila tranzactie din actele ( in copie ) trimise de casa de avocatura,reprezentanta bancii ( contract cont escrow ).Nu am gasit in actele unchiului nimic legat de finalizarea acestui contract, respectiv contractul in original( sau copie ) de vanzare-cumparare.

Am locuit in orase diferite, la relativ mare distanta si nu am avut o legatura permanenta cu unchiul.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notarul ca agent escrow enverhoxha enverhoxha Am citit ca in noul Regulament de aplicare a legii notarilor publici e prevazut ca notarul public poate actiona in calitate de agent escrow. Ce inseamna asta ... (vezi toată discuția)
Clauze in contract vanzare imobil privind transfer bancar iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune Buna ziua, am o intrebare privind transferul bancar si doresc sa stiu care este solutia ideala pentru vanzator si cumparator - eu fiind vanzatorul ... (vezi toată discuția)
Plata apartamentului, prin transfer bancar cristina.risca cristina.risca Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul ... (vezi toată discuția)