avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarul ca agent escrow
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarul ca agent escrow

Am citit ca in noul Regulament de aplicare a legii notarilor publici e prevazut ca notarul public poate actiona in calitate de agent escrow.
Ce inseamna asta si cum imi poate folosi in cazul vanzarii unui imobil?
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
enverhoxha, utilizator
Cel mai recent răspuns: enverhoxha , utilizator 11:19, 1 Mai 2014
După părerea mea, implicarea notarului în acest mod în efectuarea pății, este o măsură de protecție în plus pentru părți.

Adică nu mai merge vânzătorul cu actul de vânzare cumpărare autentic la bancă pentru i se debloca accesul la banii depuși în cont de cumpărător, (având în vedere faptul că acel act ar putea fi contestat la un moment dat) ci va trebui ca notarul să valideze personal tranzacția, acesta asumându-și astfel o responsabiliate în plus cu privire la actul pe care l-a autentificat.

Această funcție a notarului aduce oarecum (chiar dacă are ca obiect doar o singură tranzacție și nu administrarea unui patrimoniu) cu cea a administratorului fiduciar (care de asemenea poate fi tot notar).
elga50 a scris:

Si daca nu se facea vanzarea? Cumparatorul in baza carui act isi debloca banii?

Nu e nevoie de veun act.
Notarul care a fost menționat la deschiderea contului își va da acordul la restiuirea banilor (dacă nu s-a mai încheiat contractul) sau la deblocarea acestora către vânzător (dacă s-a realizat vânzarea).

În acest fel notarul se va implica și în executarea contractului nu doar în închierea lui. Rolul acestuia nu va mai fi unul pur formal, doar în ceea ce privește întocmirea actelor, după care nu-l mai interesa cum se va executa efectiv contractul autentificat de el.

Eu am raspuns cu aceasta intrebare la
Dar nu e clar in ce fel poate fi de ajutor notarul. Un cont escrow se putea face si pana acum la o bancă, urmand ca vanzatorul sa aiba acces la bani in momentul prezentarii actului de vanzare autentificat. Vroiam sa inteleg in ce consta noutatea, adica rolul de ”agent escrow” al notarului public..
unde era vorba numai despre ce putea face vanzatorul in cazul incheierii afacerii.
Si daca afacerea nu se incheia?
Daca afacerea nu se incheie pana la o data specificata in momentul deschiderii contului escrow, cred ca (dar nu am intrebat la o banca!) contul escrow se desfiinteaza si banii revin automat in contul curent al cumparatorului. Contul escrow se infiinteaza, asa am inteles, cu anumite clauze si cu participarea ambelor parti implicate in tranzactie, nu doar a vanzatorului.
Dar ce ar fi daca notarul, dupa intocmirea si semnarea actului de vanzare-cumparare, l-ar retine pana cand cei doi clienti revin de la banca cu ordinul de plata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar ... milena2020 milena2020 Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar un apartament sunt restrictionata la a i da doar 10000 euro vanzatorului in mana si restul prin ... (vezi toată discuția)
Plata apartamentului, prin transfer bancar cristina.risca cristina.risca Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul ... (vezi toată discuția)
Mostenire cont bancar-litigiu cu banca AndreiManea AndreiManea Buna ziua Am mostenit,dupa decesul unui unchi un cont bancar. Cu actele necesare,m-am prezentat la banca, pentru verificarea contului.Pe baza actelor, in ... (vezi toată discuția)