avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Intampinare la o cerere de insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Intampinare la o cerere de insolventa

Eu ca firma, am cumparat carti in baza unui contract care-mi permitea bineinteles returul in caz de nevanzare a cartilor achizitionate. Ei se obligau sa-mi faca factura de retur inainte de data scadenta. Dar nu au facut-o, desi eu am dat cartile. S-a adunat o suma de peste suta de milioane. Firma a intrat in insolventa, iar administratorul judiciar , numit in cauza lor, a facut cerere de deschidere a procedurii insolventei impotriva noastra. Eu nu consider ca mai am de dat toti banii reclamati de ei, pentru ca am inapoiat o parte din carti, nu am de ce sa le mai si platesc, dar nu s-a facut returul in acte. Sa vad daca exista totusi un proces verbal. Eu povestesc speta unei persoane care este in nevoie si as vrea sa o ajut ! Ideea e ca restul banilor pe care avea sa-i dea , nu i-a platit tocmai din cauza ca astepta sa primeasca si facturile de retur pentru cartile inapoiate, ca apoi sa vad exact care este suma care ramanea de achitat. A trimis notificari sa i se faca facturile de retur, si cu astea poate merge in instanta, cu dovada cale-a trimis. Dar ideea e , pe ce sa se intemieze in drept, in intampinare? . Cu ce-si poate motiva motivul neplatii? Ca in fapt explica intocmai cum au stat lucrurile. Aveti la indemana un model de intampinare la o cerere de insolventa?
As aprecia enorm un raspuns si un model orientativ !! Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:50, 5 Iunie 2009
[EDITAT - raspunde unui mesaj sters]

Procedura insolventei are fond(la tribunal) si recurs ( la curtea de apel).
Deci partile se numesc la fond creditor si debitor si in recurs recurent si intimat.
Din cele expuse de DAIANA, rezulta ca impotriva societatii s-a deschis procedura insolventei si s-a numit un administrator judiciar. Daca mai se gaseste in termenul de 10 zile de la comunicarea sentintei de deschidere a procedurii atunci poate promova recurs impotriva acesteia.
Inteleg insa ca ar fi vorba de antrenarea raspunderii administratorilor art.138 din Legea nr.85/2006, caz in care , intr-adevar trebuie sa depuna intambinare la cererea de antrenarea a raspunderii civile .

da cel mai bine adresati-va unui avocat specializat in comercial-insolventa sau unui practician in insolventa (de formatie jurist)
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator
Saftul meu este sa contactati de urgenta un jurist( consilier jujridic ori avocat) care sa va reprezinte interesele, pentru ca riscati sa se dechida procedura de faliment.
iar administratorul judiciar , numit in cauza lor, a facut cerere de deschidere a procedurii insolventei impotriva noastra. Eu nu consider ca mai am de dat toti banii reclamati de ei, pentru ca am inapoiat o parte din carti, nu am de ce sa le mai si platesc, dar nu s-a facut returul in acte. Sa vad daca exista totusi un proces verbal

In conformitate cu art 33 alin 2 din lege 85/2006
"(2) În termen de 10 zile de la primirea copiei, debitorul trebuie fie să conteste, fie să recunoască existenţa stării de insolvenţă. Dacă debitorul contestă starea de insolvenţă, iar contestaţia sa este ulterior respinsă, el nu va mai avea dreptul să solicite reorganizarea judiciară. "
deasemenea trebuie sa contestati si cuantumul creantei cu PV de retur marfa dupa care platiti diferenta
Termenul este foarte scurt si trebuie sa formulati aceasta contestatie pentru a nu decadea din termen, caz in care riscati sa fie respinsa contestatia ca tardiv introdusa. Motivarea contestatiei o puteti face mai detaliat si ulterior depunerii ei, daca nu va puteti incadra in timp acum.
Nu exista un model tip de contestatie diferit de intampinare, in principiu este tot asemanator intampinarii dar se intituleaza diferit pentru ca asa prevede legea.
Anexati in probatiune contractul cu clauza de retur si dovada predarii marfurilor pe care le-ati returnat. Convocati la conciliere reclamanta prin lichidatorul judiciar si cadeti de acord cu privire la suma efectiv datorata, pe care trebuie sa o platiti.
In principiu pana la primul termen fixat pentru judecata ati putea sa va reglementati situatie vis-a-vis de aceasta problema.
De obicei lichidatorii nu au acces la toate actele contabile ale societatii si este posibil ca acesta sa nu fi fost in posesia contractului si a p-v de retur.
Art. 21 Legea 85/2006
(1) La fiecare termen de continuare a procedurii, administratorul judiciar va prezenta judecatorului-sindic un raport cuprinzand descrierea modului in care si-a indeplinit atributiile, precum si o justificare a cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente in averea debitorului. Baza de raportare este luna intreaga, raportul putand cuprinde mai multe luni.
(1^1) In raportul prevazut la alin. (1) se va mentiona si remuneratia administratorului judiciar sau a lichidatorului, cu mentionarea modalitatii de calcul a acesteia.
(2) Debitorul persoana fizica, administratorul special al debitorului persoana juridica, oricare dintre creditori, precum si orice alta persoana interesata pot face contestatie impotriva masurilor luate de administratorul judiciar.
(3) Contestatia trebuie sa fie inregistrata in termen de 5 zile de la depunerea raportului prevazut la alin.(1).
(4) Judecatorul-sindic va solutiona contestatia, in termen de 10 zile de la inregistrarea ei, in camera de consiliu, cu citarea contestatorului, a administratorului judiciar si a comitetului creditorilor, putand, la cererea contestatorului, sa suspende executarea masurii contestate.
Prin urmare daca administratorul judiciar a intrat in functiune si depune rapoarte legate de desfasurarea procedurii contestarea acestora se poate face in 5 zile de la depunerea lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala activa olaroiu olaroiu Conform ar.21 din legea 85/2006 Legea Insolventei... Art.21 (1)Administratorul judiciar va depune lunar un raport cuprinzând descrierea modului în care ... (vezi toată discuția)
Insolventa - solutii inlineasofa inlineasofa O societatea X a primit in data de 02.05.2012, din partea Administratia Financiara, cerere de deschidere a procedurii insolventei pe suma datorata de 300.000 ... (vezi toată discuția)
Urgent insolventa stefanitaorzan stefanitaorzan Buna ziua , am avut o firma in faliment pentru care s-a dat sentinta \" În baza art. 131 din Legea 85/2006 închide procedura de faliment; aprobă decontul ... (vezi toată discuția)